Index Vakbarát Hírportál

Izrael hétórás tűzszünetet hirdetett Gázában

2014. augusztus 4., hétfő 06:12

Izrael hétórás, "humanitárius" célú tűszünetet hirdet hétfőre, a Gázai övezet túlnyomó részére, írja az MTI. Az izraeli hadsereg gázai hadművelete 28 napja tart.

A tűzszünet délelőtt tíztől (közép-európai idő szerint 9 óra) lép életbe, és délután ötig tart majd. Kivétel ez alól az övezet déli, egyiptomi határán fekvő Rafah városa, ahol még zajlanak az összecsapások.

Joáv Mordeháj tábornok, az izraeli hadsereg ciszjordániai és Gázai övezeti hadműveleteinek parancsnoka ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy "ha a tűzszünetet megsértik, az izraeli hadsereg válaszcsapást fog mérni a palesztin rakéták kilövésének helyére".

A tábornok felszólította két, Hán-Júnisztól keletre fekvő palesztin falu, Abbaszán el-Kabira és Abbaszán el-Szagira lakóit, hogy reggel 8 órától térjenek vissza otthonaikba.

Az iszlamista Hamász mozgalom által kormányzott övezet déli részén vasárnap legalább tízen meghaltak, amikor izraeli tüzérségi vagy légicsapás érte Rafahban egy ENSZ-iskola közvetlen környékét. A támadás széles körű nemzetközi felháborodást váltott ki. A Hamász ellen indított "Erős Szikla" hadművelet 27. napja helyi források szerint csak Rafah térségében 71 halálos áldozatot követelt.

Izrael szombat este bejelentette, hogy egyelőre nem tárgyal a fegyvernyugvásról, hanem egyoldalúan és fokozatosan befejezi a gázai hadműveletet. Jeruzsálemi katonai források vasárnap arról tájékoztattak, hogy a hadsereg már a Gázai övezet legnagyobb részéből kivonult, miután az izraeli területre vezető alagutakat már mind felrobbantották, s csupán Rafah körzetében maradtak még gyalogsági erői.

Rovatok