Index Vakbarát Hírportál

Az ISIS utolérte a menekülteket

2014. augusztus 5., kedd 19:00

Három katonát szabadon engedetett kedden az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS), amelynek szövetségeseiként szíriai fegyveresek a hétvégén egy libanoni várost is elfoglaltak. Az Arszáért folyó harcokban legalább 16 libanoni katona, több tucat civil is életét vesztette.

Bár egységes szervezetről nem lehet beszélni, a világuralomra törő ISIS mindenképpen nagy sikert könyvelhet el Arsza meghódításával, jelezve növekvő erejét. A három rendőrt jószándéka jelének mondja – bár további legalább 40 libanoni rendőrt fogságban tart.

75 százalék menekült

A magukat az ISIS szövetségesének tartó, Bassár Aszad elnök ellen harcoló szíriai felkelők libanoni támadására azután került sor, hogy a libanoni hadsereg elfogta a Szíriai Szabad Hadsereg vezetőjét. Abu Ahmad al-Dzsuma szabadon engedéséért cserébe a felkelők állítólag készek visszavonulni. Az ajánlatot azonban a libanoni kormányfő visszautasította.

„Nem lehet politikai megoldásra jutni olyan szélsőségesekkel, akik manipulálják az arab közösségeket bigott vallásossággal és alaptalan címkékkel, hogy aztán beteges nézeteiket szélesebb korben terjesszék” – zárta rövidre az ajánlat megfontolását Tammam Szlama.

Ugyanakkor kedden késő délután a libanoni hadsereg beleegyezett egy 24 órás tűzszünetbe – írta a Reuters.

Arsza így egyelőre a szíriai felkelők kezén marad. A városra egyébként súlyos teherként nehezedik a szomszédos országban kitört polgárháború: a negyvenezres lakosság mellé 120 ezer menekült érkezett, akik a harcok elől jöttek el. A 26 milliós Szíriában menekültek összlétszáma meghaladja az egymilliót, az ENSZ szerint az év végéig másfélmilliót is elérheti a számuk. Elsöprő többségük Libanonba és Törökországba menekült, legtöbben a szír határtól legfeljebb 250 kilométerre telepedtek le.

Rovatok