Index Vakbarát Hírportál

Izrael visszavonul, mostantól csak védekezik

2014. augusztus 5., kedd 08:37

Izrael bejelentette, hogy visszahívja Gázából a csapatait és az övezeten kívül "védelmi pozíciókba" helyezi azokat. A csapatok azután vonulnak ki, hogy egyiptomi közvetítőknek köszönhetően ma helyi idő szerint reggel nyolc órától tűzszünet lépett életbe Izral és a Hamász között.  

Izrael azt állítja, hogy elérte célját és elpusztította azokat a katonai alagutakat, amelyen keresztül a Hamász harcosai támadták az országot.

A gázai hatóságok pedig azt közölték, hogy a négy hétig tartó háborúban 1800 palesztin vesztette életét, izraeli oldalon pedig 67 halálos áldozatot követelt a vérengzés. 

Az Izraeli Védelmi Erők most védelmi pozíciókat foglalnak el Gázán kívül és azt ígérik, hogy csak védekezni fognak.

A tűzszünet életbe lépését megelőző percekben is megszólaltak a szirénák Jeruzsálemben és Tel Avivban, mivel a Hamász katonái még akkor is rakétákkal támadták Izrael központját. De Izrael is bombázta Gázát nem sokkal a tűzszünet megkezdése előtt. 

A 72 órás fegyvernyugvás idején tárgyalások kezdődnek egyiptomi közvetítéssel Kairóban a hosszan tartó tűzszünet feltételeiről. Kedden várhatóan összeül a nemzetbiztonsági kabinet a további lépések megbeszélése céljából - közölte a YNET.

Eközben heves viták kezdődtek Izraelben a háborús kárpótlások ügyében, amelynek keretében az üzletek tulajdonosait kompenzálják elmaradt bevételeik és a háborús károk miatt. Kiemelt támogatás illeti az övezet határaitól számított negyven kilométeres sávot, de ezt hatvan kilométerre szeretnék bővíteni annak nyomán, hogy a Hamász növelte rakétái hatótávolságát.

Pénzügyi szempontból fontos kérdés a történtek elnevezése is, mert ha „hadműveletnek" hívják, akkor az üzletek tulajdonosai kevesebb kártérítést kaphatnak, ha viszont akár utólag „háborúvá” minősítik át az Erős Szikla hadjáratot, akkor a helyi törvények szerint komolyabb pénzügyi forrásokat kell erre a célra átcsoportosítania a költségvetésnek.

Izraeli Vaskupola, magyar népmesék

Vajon kinek az érdeke, hogy a Közel-Kelettel foglalkozzunk, miközben a magyar történelem tele van százszor nagyobb tragédiákkal? A táltosokat és a regősöket úgy mészárolták le, akár a jediket a Sithek bosszújában, ezért azok kénytelenek voltak a tudásukat olyan helyre elrejteni, ahol senki sem keresné: a magyar népmesékbe, amik mind igazságosztókról vagy az igazságkeresésről szólnak. Azért van mindig három gyerek van a mesékben, mert csak úgy marad fent egy nemzet, ha a harmadik gyerekek tanulnak az első kettő hibáiból. A harmadik gyerek sem véletlenül választotta végül a szemétdomb mögött legelésző háromlábú lovat – amit a mesében éppen Táltosnak hívnak –, hanem azért, mert hihetetlen titkok tudója. Ez abból is kiderül, hogy egyszer megkérdezi, hogy milyen gyorsan vágtázzon: mint a szél, vagy mint a gondolat? A gondolat ugyanis olyan sebesen megy, hogy nem állhat semmi sem az útjába. Még a Vaskupola sem.
Konteó-nap az Indexen

Rovatok