Index Vakbarát Hírportál

Orosz kérésre összeül az ENSZ BT

2014. augusztus 5., kedd 14:57

Rakéta-sorozatvetők több órán át tartó támadását szenvedte el az ukrán hadsereg Kelet-Ukrajnában keddre virradóra – közölte az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője. Andrej Liszenko szerint az elmúlt nap során három katona meghalt, ötven megsebesült.

Elmondása szerint a hétfőn egy reggeli, majd

egy késő esti támadás egyértelműen orosz területről indult,

a Grad sorozatvetőkön túl más aknavetőket is bevetettek a Kijevvel szemben álló erők.

Az esti akció először a Luganszk megyei Amvroszijevkát érte, majd a Gyjakovo településnél lévő ukrán erőket, ezután „az oroszok zűrzavaros támadásukat az ország belsőbb területein fekvő területekre irányították.” – idézte Liszenkót az Unian.

Kijev szerint Luganszk megye bizonyos szakaszain folyamatos az átjárás az orosz-ukrán határon, fegyverek és katonák áramlanak át rajta, így amíg nem szerzi meg az ukrán hadsereg a teljes ellenőrzést határainál, addig nem tudja felszámolni az oroszbarát szeparatisták ellenállását.

Donyeckben folynak a harcok

Donyeck külvárosában két civil meghalt a fegyveresek és az ukrán hadsereg tűzharca során – közölte az Unian. A hírügynökség szerint az egymilliós városban – amely a donyecki szeparatisták ellenőrzése alatt áll – erősödött a feszültség, a fegyveresek az ukrán erők támadására számítanak.

A páncélosok és aknavetők hangja már hallatszik a városban is, ahol a harcok miatt több helyen kikapcsolták a villanyt és a gázt is.

Orosz kézdeményezésre kedden, magyar idő szerint 23 órakor újra összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa az ukrán helyzetet. Eddig nagyjából másféltucat megbeszélést tartottak, ebben az ügyben.

Rovatok