Index Vakbarát Hírportál

A világ első embere a másodikat hívta fel a legtöbbször

2014. augusztus 6., szerda 08:55

A Fehér Ház összesítette, milyen vezetőkkel beszélt telefonon Barack Obama az elmúlt hét hónap során, a Reddit egyik szorgos felhasználója pedig vizualitásra szomjazó korunk elvárásainak eleget téve az adatokat térképre dobta – írja a vox.com (ez nem a mozimagazin).

Ez az:

Annak ellenére, hogy Obama hatalomra jutásakor mindenki azt gondolta, hogy ő lesz az első elnök, aki alatt már nem az Öreg Kontinens lesz az amerikai külpolitika fő prioritása, a térkép arról árulkodik, hogy Európát nem lehet megkerülni. Obama hosszú európai híváslistáját elsősorban az ukrán válság magyarázza, és jellemző, hogy ezzel kapcsolatban sem a főkolompos Putyint vagy a hagyományosan legfontosabb amerikai szövetséges brit kormányfőt – jelesül David Cameront – hívta, hanem Angela Merkelt. Persze valószínű, hogy Obamának többször is azért kellett rácsörögnie a kancellárra, hogy az NSA megfigyelései miatt magyarázkodjon.

A sokat hívott országok között van még a csendes-óceáni térség Japán mellett legfontosabb stratégiai partnere, Ausztrália; a problémás szomszéd Mexikó, illetve persze a gázai konfliktusba csúnyán belegabalyodó közel-keleti szövetséges Izrael. Az is feltűnő, milyen kevés volt a személyes hívás Dél-Amerikába, Afrikába és Ázsiába; azokba a térségekbe, melyekről elemzők korábban azt gondolták, hogy egy új amerikai külpolitika terepévé válhatnak.

Rovatok