Index Vakbarát Hírportál

Akárhogy veri az elítéltet, soha nem kerül bíróság elé

2014. augusztus 6., szerda 10:08

A héten Preet Bharara államügyész lerakott az asztalra egy jelentést, mely amellett, hogy kemény szavakkal illeti a Rikers börtönszigetén tenyésző „erőszakkultúrát”, arra is felhívja a figyelmet, milyen elképesztően ritkán büntetik a brutális eszközökkel fellépő fegyőröket: a 2012 folyamán jelentett 129 atrocitásból egyetlen esetben sem ítélték el az erőszakoskodókat.

A New York Times-ban ismertetett jelentés kiemelt felelősséget tulajdonít az ügyek elsikkadásában a a sziget javítóintézetének belső vizsgálati osztályának, mely nem rendelkezik sem a megfelelő emberanyaggal, sem pedig megfelelő módszerekkel az ügyek kivizsgálásához.

A börtönszigeten illetékes bronxi ügyészség azzal védekezett, ellentmondások és következetlenségek miatt szoktak úgy dönteni, hogy ejtik a börtönőrök ellen emelt vádakat. Bronxban az elmúlt öt évben húszból csak négy vádemelésnek lett börtönbüntetés a vége – ebből három esetben két évnél rövidebb időre ültették le a túlbuzgó őrt.

Az egyik leghírhedtebb esetben két elítéltet – köztük egy 18 éves fiút - egy gurulós hordágyhoz kötözve a pszichiátriai részlegre vittek, és ott úgy megvertek, hogy a felspriccenő vér beborította a falat. A bánásmód annyira kegyetlen volt, hogy az amúgy nem túl panaszkodós civil börtönalkalmazottak tettek bejelentést a rendőrségen a 2012 decemberében történt atrocitásokról – pedig odabent figyelmeztették őket, hogy tartsák a szájukat. A jelentés azt is furcsállja, hogy a két főkolompos ellen már száznál is több esetben tettek panaszt, karrierjükben ez mégsem okozott törést.

Rovatok