Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábiában is ott lehet az ebola

2014. augusztus 6., szerda 17:08

A BBC információi szerint Szaúd-Arábiában az ebola miatt halt meg egy férfi. Ha megerősítik a hírt, ez lesz az első Afrikán kívüli ebolás haláleset. A férfi üzleti úton volt Sierra Leonéban, mikor hazatért, az ebola tünetei jelentek meg rajta, majd meghalt.

A British Airways augusztus végéig nem repül se Libériába, se Sierra Leonéba. A döntést az utasok és a légügyi dolgozók egészségének védelmével indokolták. Akiknek már van jegye egy ilyen járatra, választhatnak a pénzvisszafizetés és egy későbbi járatra való átfoglalás közt.

Egy walesi nő, aki nemrég tért vissza Nyugat-Afrikából, önként távol maradt a munkájától, mert úgy vélte, hogy kapcsolatba kerülhetett az ebolával. A walesi egészségügyi hatóságok szerint a nő nem kapta el az ebolát, írja a Sky.com.

Nigériában már két ember meghalt a vírustól, a második áldozat egy ápoló volt, ő szerdán halt meg. A nigériai hatóságok már ellenőrzik a reptéren a leszálló utasokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői a napokban összeülnek, hogy megvitassák a járvány elleni teendőket. A BBC azt írja, hogy szóba került egy esetleges világméretű egészségügyi válsághelyzet kihirdetése is. A WHO legfrissebb adatai szerint legalább 932 halálos áldozata van a járványnak Nyugat-Afrikában.

Javult annak a két amerikainak az állapota, akik Afrikában kapták el a vírust, de már az USA-ban kezelik őket. Egy jóvá nem hagyott, eddig csak majmokon tesztelt kísérleti gyógyszert kaptak, aminek a neve ZMapp.

A spanyol hatóságok úgy döntöttek, hogy hazaszállítják azt a 75 éves spanyol férfit, aki Libériában kapta el a betegséget. Miguel Pajares papként egy civil szervezetnek dolgozott, amikor megbetegedett. A férfit katonai repülőn szállítják majd haza, a tervek szerint a repülő még szerdán útra kel, de azt nem lehet tudni, hogy mikor érkezik vissza Európába.

Rovatok