Index Vakbarát Hírportál

Még három évet kapott Oroszországban Snowden

2014. augusztus 7., csütörtök 12:40


Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési programját leleplező Edward Snowden engedélyt kapott rá, hogy még három évig Oroszországban maradjon, írja az ügyvédjére hivatkozva a BBC.

Snowdent az USA-ban kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával és azzal vádolják, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel. Az USA és Oroszország közt nincs kiadatási egyezmény. Snowden tavaly június végén érkezett Hong Kongból Moszvkába, menekültstátusza július 31-én járt le.

Az ügyvédje, Anatolij Kucserena az MTI szerint azt mondta: az ő ötlete volt, hogy tartózkodási engedélyt kérjen, mert az ideiglenes menedékjogot évente meg kell hosszabbítani.

Snowden szabadon mozoghat Oroszországban és külföldre is utazhat, de legfeljebb három hónapra. Az ügyvéd szerint van munkája, informatikusként dolgozik, szerényen él, és tanul oroszul. Az ideiglenes tartózkodási engedélyt a három év letelte után meg lehet hosszabbítani. Snowden ötévi oroszországi tartózkodás után orosz állampolgárságért folyamodhat, ha akar.

A Fehér Ház szóvivője úgy reagált a hírre, az amerikai hatóságok álláspontja az eddigiekhez képest nem változott: Snowdennek vissza kellene térnie az USA-ba, ahol "tisztességes eljárást és védelmet biztosítanának számára".

Rovatok