Index Vakbarát Hírportál

Rémült emberek tízezreit űzik el otthonukból az ISIS fegyveresei

2014. augusztus 7., csütörtök 12:08 | aznap frissítve

Iszlamista fegyveresek hatalmukba kerítették az észak-iraki Karakost, a legnagyobb iraki keresztény várost és több más települést Moszul környékén, emberek tízezrei menekülnek az elfoglalt területről - közölte az MTI.

Három iraki keresztény város került a kezükre

Az Iszlám Állam (ISIS) nevű szélsőséges szunnita fegyveres szervezet, amely kalifátust kiáltott ki az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken, elűzte az autonóm kurd terület fővárosa, Erbíl közelében fekvő Mahmúrból a kurd erőket. Mahmúr és a többségében keresztény Tell-Kaif, továbbá al-Kvair  is iszlamisták kezére került. Joseph Thomas, Kirkuk és Szuleimáníja káld érseke az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali közbelépését kérte.

A helyzet tragikus, katasztrofális. Az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulunk, hogy azonnal lépjen közbe. Rémült emberek tízezreit űzik el otthonukból ezekben a percekben is, amikor beszélünk. Szavakkal nem lehet elmondani, ami történik

- mondta az érsek az AFP-nek. 

Az ENSZ adatai szerint eddig már mintegy 200 ezer ember menekült el az Iszlám Állam rémuralmától való félelmében.

Szíriában is egyre nagyobb területet kebeleznek be

Az Iszlám Állam harcosai ellenőrzésük alá vonták a szíriai hadsereg egyik utolsó katonai támaszpontját az északi Rakka tartományban is. A bázisért folytatott harcokban 38-an vesztették életüket. Az észak-szíriai tartomány fővárosát és területének nagy részét már az ISIS ellenőrzi. A térségben még a tabakai katonai repülőtér van a kormányerők fennhatósága alatt.

Az Iszlám Állam tavaly tavasszal kapcsolódott be a több mint három éve tartó szíriai polgárháborúba, és azóta már megszerezte az ellenőrzést Rakka és Deir-ez-Zór tartományok majdnem teljes területe felett.

Eközben a libanoni hadseregnek a szíriai határvidéken sikerült kiszabadítania hét katonáját a szomszédos országból betörő iszlamisták fogságából, akik a múlt héten lerohantak egy határ menti libanoni várost, Arszált. A katonákat a település szélén, egy házban tartották fogva.

Szerdán egy muszlim hittudósokból álló testület közvetítésével tűzszünetben állapodtak meg a harcoló felek, és a libanoni média jelentése szerint a betörő szélsőségesek egy része - az an-Nuszra Front tagjai - megkezdte a kivonulást a határvárosból. Egy libanoni biztonsági tisztségviselő azt mondta, hogy az iszlamisták fokozatosan hagyják el a várost, a hadsereg megerősítette az ellenőrzést a településen, és jelenleg vizsgálja, maradtak-e még ott fegyveresek.

Rovatok