Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot hirdettek ki Libériában

2014. augusztus 7., csütörtök 06:54

Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök szükségállapotot hirdetett ki a nyugat-afrikai országban pusztító Ebola-járvány megfékezése érdekében – írja az MTI.

A kormány és Libéria népe rendkívüli intézkedéseket követelnek államunk fennmaradása és embereink életének védelme érdekében

– hangsúlyozta szerda éjjel közzétett nyilatkozatában az államfő, aki azonnali hatállyal 90 napos szükségállapot rendelt el, és felszólította honfitársait, hogy kérjék Isten segítségét „a halálos ebolavírussal” vívott harchoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint szerdára 932-re nőtt a február óta tomboló ebolajárvány halálos áldozatainak száma, miután az előző két napban negyvenöten vesztették életüket a betegségben. Az érintett nyugat-afrikai országokban – Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban – mostanáig összesen 1711 Ebola-gyanús esetet regisztráltak.

A magyarországnyi területű, 4,4 millió lakosú Libériában eddig 282 ember életét követelte a testnedvekkel terjedő és vérzéses lázat okozó vírus. A hatóságok ezért már korábban lezártak szinte minden határátkelőhelyet, és iskolákat is, hogy megakadályozzák a vírus további terjedését.

Szerdán már a kontinens legnépesebb országa, Nigéria is rendkívüli intézkedéseket jelentett be, miután hatóságai újabb öt megbetegedést és egy halálos áldozatot is regisztráltak. Az öt új eset mindegyikét a nyomorúságos egészségügyi infrastruktúrával rendelkező ország legnépesebb városában, a 21 milliós Lagosban regisztrálták.

Az ebolajárvánnyal kapcsolatos legfrissebb híreinket ide kattintva olvashatja.

Rovatok