Index Vakbarát Hírportál

Kórházat ért támadás Donyeckben

2014. augusztus 7., csütörtök 11:41

Három civil meghalt, öten megsérültek csütörtökre virradóra a donyecki harcokban, közölte a város vezetése az MTI szerint. A megyei egészségügyi hatóság közben kiadta a hírt, hogy tüzérségi támadás ért egy kórházat Donyeck központjában. A támadásban egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek.

A harcok napközben is folytatódtak Donyeckben, heves tűzharc bontakozott ki az ukrán biztonsági szolgálat helyi épületénél. A lakókat arra kérték, menjenek biztonságos helyre, hagyják el az utcákat. Több kerületből jelezték, hogy időről időre robbanások zaja, nehéztüzérségi fegyverek lövései és gépfegyversorozatok hallatszanak.

Luganszkban napról napra rosszabb

Luganszkból azt jelentették, hogy gondok vannak az élelmiszerellátásával, a boltok nagy része zárva tart. Az utcákon tálcákról árulják a kenyeret, az árusítóhelyek előtt hosszú sorok kígyóznak. Már két hete nincs áram és vezetékes víz a város nagy részében, múlt vasárnap óta nem működnek a telefonok. A bankok leálltak, nem érkeznek meg a fizetések, a nyugdíjak és a szociális ellátások. Az éjjel is heves tűzharcok voltak.

Újra ég a Majdan

Gumiabroncsokat gyújtottak meg csütörtökön a kijevi főtéren, a Majdanon sátorozó önvédelmi egységek tagjai, írta az MTI. Ezzel tiltakoznak amiatt, hogy a közterület-fenntartók elkezdték elbontani a Szakszervezetek Házánál épített barikádjaikat.

Az európai integrációért és hatalomváltásért tavaly november végén kezdődtek tüntetések Kijevben. A közterület-fenntartók először arra kérték a még mindig a téren lakó tüntetőket, hogy maguk bontsák el az úttesten álló sátraikat. Ők viszont nemet mondtak. A terület megtisztítása ellen tiltakozók közül néhányan összetűzésbe keveredtek a takarítókat kísérő rendőrökkel, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendfenntartókat.

Mindkét oldalon többen könnyebben megsebesültek, és megrongálódtak a közterület-fenntartók járművei. A rendőrök több olyan embert őrizetbe vettek, akiknél lőfegyvert találtak. A Függetlenség teréhez legközelebbi metróállomás kijáratát lezárták. Szemtanúk szerint sok volt a provokátornak, börtönviseltnek kinéző férfi. A déli órákra helyre állt a nyugalom a főtéren.

Lemondott az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács vezetője

Andrij Parubij, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) vezetője benyújtotta a lemondását. Ezt maga közölte a Facebook-oldalán. A döntését nem indokolta meg, mondván, szerinte háborús körülmények között „nem elfogadható” az indoklás nyilvánosságra hozatala.

Azt írta, hogy továbbra is segíteni kívánja a fronton harcoló ukrán katonákat, elsősorban az önkéntes zászlóaljakat. „Együtt legyőzzük az orosz agresszort. Dicsőség Ukrajnának!” – zárta a posztját Parubij.

Petro Porosenko elnök elfogadta a lemondását.

Andrij Liszenko, az RNBO szóvivője szerint az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 7 katonája meghalt meg és 15 megsebesült. A szóvivő szerint Luhanszkban ukrán katonai egyenruhába ölözött szeparatisták lövik a lakónegyedeket, az orosz határ túloldaláról pedig ismét aknavetőkkel, Grad rakéta-sorozatvetőkkel, tarackágyúkkal és lőfegyverekkel lőttek át a Luhanszk megyében állomásozó ukrán katonákra és határőrökre.

A védelmi tanács honlapján csütörtökön azt írta, hogy 46 ukrán katonatisztet tartanak erővel fogva orosz területen, köztük a határőrség 28 tagját. A testület operatív értesülésekre hivatkozva azt állítja, hogy veréssel kényszerítik az ukrán tiszteket arra, hogy vallják be, szándékosan lövettek át orosz területre. Az RNBO megerősítette, hogy 18 ukrán tiszt ellen büntetőeljárást indítottak Oroszországban. A rosztovi ukrán főkonzul fel akarta keresni a fogva tartottakat, de kérelmét az orosz fél elutasította.

Rovatok