Index Vakbarát Hírportál

A világ gázai tűzszünetet követel

2014. augusztus 9., szombat 21:08

A tűzszünet azonnali visszaállítására szólította fel szombaton Izraelt és a Hamász szélsőséges palesztin szervezetet a francia, a német és a brit külügyminiszter.

Nagyon aggasztó az összetűzések kiújulása a Gázai övezetben. Felhívjuk a feleket, hogy azonnal térjenek vissza a fegyvernyugváshoz.

Ezt Laurent Fabius francia, Philip Hammond brit és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter mondta egy közös nyilatkozatban, és feltétlen támogatásukról biztosították az izraeli és a palesztin felek között közvetítő Egyiptomot.

Az előző, háromnapos tűzszünet lejárta utáni percekben a Gázai övezetből ismét rakétákat lőttek ki Izraelre, és nem sikerült meghosszabbítani az Egyiptom közbenjárásával elfogadott fegyvernyugvást. Németország, Franciaország és Nagy-Britannia közölte, mindent megtesznek azért, hogy egy tartós tűzszünet sikerüljön végre tető alá hozni.

Ahhoz, hogy a fegyvernyugvást sikeresen bevezethessék, olyan lépéseket kellene tenni, amelyek Izrael biztonsági érdekeit és a Gázai övezet blokádjának megszüntetésére vonatkozó palesztin követeléseket is ugyanolyan mértékben figyelembe veszik. A külügyminiszterek elsődleges célja az, hogy a felek visszatérjenek a kétállami megoldásról szóló béketárgyalásokhoz.

Szombat délutánig az izraeli légierő több mint harminc célpontot támadott a Gázai övezetben - közölte az izraeli hadsereg egyik szóvivője. A támadásokban öt palesztin vesztette életét. Válaszul a Hamász fegyveresei több tucatnyi rakétát lőttek ki a zsidó állam területére.

Rovatok