Index Vakbarát Hírportál

Bezárult az ostromgyűrű Donyeck körül

2014. augusztus 9., szombat 15:43

Szombaton az oroszbarát szakadárok főparancsnoka elismerte, hogy az ukrán hadsereg elfoglalt egy kulcsfontosságú települést Kelet-Ukrajnában, és így bezáródott az ostromgyűrű Donyeck körül, írja az MTI. A Krasznij Lucs nevű településről van szó, amely Donyeck és Luhanszk között található, a térség két jelentősebb főútvonalának  egyike mentén.

A főparancsnok, Igor Girkin, az orosz titkosszolgálat egykori tisztje, akit háborús nevén Sztrelkovnak hívnak, azt mondta, hogy a Donyeck-Horlivka elnevezésű fegyveres csoportot teljesen bekerítették az ukránok. Az MTI a szakadárok hírügynökségére, a Novorosszijára hivatkozva idézi őt.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szombaton azt mondta, hogy egyelőre nem tudja megerősíteni az értesülést.   

Donyeck önkormányzatának szóvivője, Makszim Rovninszki szerint a városban szombaton is legalább egy ember meghalt és sokan megsebesültek az ukrán hadsereg tüzérségi támadásában, hajnalig harminc háztömböt ért belövés.

Közben az ukrán elnöki hivatal megint arról adott ki közleményt, hogy az orosz erők humanitárius segítségnyújtás ürügyén benyomulhatnak Kelet-Ukrajnába. A közlemény szerint előző nap egy orosz katonai járművekből álló konvoj jelent meg az ukrán határ közvetlen közelében, és be akart hatolni Ukrajnába egy, a Vöröskereszttel való állítólagos megállapodásra hivatkozva. Az ukrán elnöki sajtószolgálat szerint a konvoj végül nem folytatta az útját, miután Ukrajna éles hangon figyelmeztette Oroszországot.

Orosz oldalról koholmánynak nevezték az ukrán állításokat a konvojról. "Nem tudjuk, hogy az ukránok miről beszélnek, mert nem történt semmi" - mondta Putyin szóvivője.

Rovatok