Index Vakbarát Hírportál

El kell felejteni az RMDSZ autonómiatervezetét

2014. augusztus 9., szombat 18:38

Kelemen Hunor szerint a mai román alkotmányos keretek között nincs realitása annak az autonómiatervezetnek, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) készített el. Az RMDSZ elnöke ezt szombaton, a Háromszéki Ifjúsági Tanács által szervezett SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen mondta.

Akkor vagyunk tisztességesek, ha kimondjuk: ehhez az autonómiamodellhez új román alkotmányra van szükség.  Ami annak idején Gábor Áronnak az ágyú volt, az ma számunkra a szó, az érvek, a bölcsesség. Egyetlen autonómia sem született meg egyik napról a másikra, és nem a szájkaratésok munkájának eredménye, hanem a szívós, mindennapi munka, a folyamatos párbeszéd gyümölcse.

Az RMDSZ Kelemen Hunort indítja a romániai államelnök-választáson, novemberben. Ezze kapcsolatban Kelemen azt mondta, hogy Romániában nem változott meg olyan mértékben a mentalitás, hogy magyar embert válasszanak meg az ország élére. Ettől eltekintve a jelöltállítás önbecsülés kérdése, a román politikusok, pártok között ugyanis egy sincs, amely az erdélyi magyarok specifikus kérdéseire megfelelő választ adna.

Rovatok