Index Vakbarát Hírportál

Ételt meg bomábakat dobott le az USA Irakban

2014. augusztus 9., szombat 08:49

Amerikai katonai repülőgépek pénteken ismét ételt és vizet dobtak le az Irak északi részén a hegyekbe menekült civilek megsegítésére. Az ISIS előretörése után sokan a hegyekbe menekültek, ott viszont nincs elég táplálék. A légicsapásokat megindító amerikaiak ezért döntöttek a civilek levegőből való megsegítése mellett.

A csomagok ledobását különböző támaszpontokról felszállt repülőgépek hajtották végre, és akárcsak az első alkalommal, egy C-17-es és két C-130-as szállító gépet használtak hozzá. Összesen 72 bála ellátmányt juttattak célba. A védő kíséretet két F-18-as harci repülőgép adta, amely az USS George H.W. Bush repülőgép-hordozóról indult a Perzsa-öbölből - közölte a védelmi minisztérium. Az ellátmányban 28 224 amerikai katonai élelmiszer fejadag és több mint 25 ezer liter friss ivóvíz volt.

Folytatódtak pénteken a légicsapások is, Erbíl közelében egy drónnal lőtték ki az ISIS állásait, négy F-18-as pedig egy konvojt és egy másik állást támadott meg. Erbílnél egy 227 kilogrammos bombával lőttek szét egy önjáró tüzérségi löveget. Egy másik drón kilőtt egy aknavetőállást, az amerikaiak megvárták, hogy az ISIS fegyveresei visszatérjenek a helyszínre, majd egy újabb rakétával megölték őket, írja az MTI.

Az egyik pénteki légitámadás így nézett ki a drón szemszögéből:

Légitámadás egy drón szemszögéből

A videó egy lejátszási lista része, a következő videó például a humanitárius segély ledobását mutatja.

Rovatok