Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak megint lövik Irakot

2014. augusztus 10., vasárnap 19:03 | aznap frissítve

Az amerikai légierő újabb támadásokat hajtott végre az Irakban előrenyomuló, Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport ellen az észak-iraki kurd autonóm terület székhelye, Erbíl közelében - közölte vasárnap az amerikai középső parancsnokság, amihez a Közel-Kelet területe tartozik.

Az akcióban vadászrepülőgépeket és drónokat vetettek be.

Hosjar Zebari kurd politikus, iraki külügyminiszter eközben arról számolt be, hogy az amerikai légicsapásoknak köszönhetően sikerült visszafoglalniuk két észak-iraki települést az iszlamista fegyveresektől. Arra a kérdésre, hogy meddig kellene az Egyesült Államoknak légi támogatást nyújtania ahhoz, hogy legyőzzék az IÁ harcosait, Zebari azt válaszolta: "ahogy Obama elnök mondta, nincs időhatár".

Laurent Fabius francia külügyminiszter eközben kijelentette: Franciaország jelenleg nem tervezi, hogy katonailag is beavatkozik az Iszlám Állam ellen, mindössze humanitárius segélyszállítmányokat küld az országba.

A francia diplomácia vezetője a nap folyamán érkezett meg Erbílbe, és szemügyre vette az első francia segélyszállítmány megérkezését. "Az irakiak feladata, hogy lefolytassák ezt a harcot" - jelentette ki a tárcavezető, miután Maszúd Barzánival, az észak-iraki kurd autonóm régió elnökével tárgyalt.

Barzáni a Fabiusszel tartott közös sajtótájékoztatóján arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy segítsék fegyverekkel a kurdok harcát a szunnita csoport ellen. "Nem egy terrorcsoport, hanem egy terrorállam ellen harcolunk" - mondta a politikus.

Az iszlamista fegyveresek nemrégiben bevették az addig kurdok ellenőrizte Szindzsár városát, és mintegy félórányi autóútra megközelítették a régió fővárosát, Erbílt. Emiatt mintegy kétszázezren - többségében a türkmén és jazidi kisebbség tagjai - menekültek el a közeli hegyekbe.

Az olaszok beavatkoznának

Federica Mogherini olasz külügyminiszter vasárnap nem zárta ki annak lehetőségét, hogy hazája katonailag beavatkozik az iraki helyzetbe. Korábban az olasz külügyminisztérium aggodalmának adott hangot az iraki keresztény lakosságot ért üldöztetés és bűncselekmények miatt. A tárca jelezte: támogatja Barack Obama amerikai elnöknek azt a döntését, hogy az Egyesült Államok légi csapásokat mér az Iszlám Állam harcosainak állásaira.

70 ezer eurót küldünk a keresztényeknek

A magyar kormány 70 ezer eurós sürgős humanitárius segélyt nyújt a keresztény közösségeknek és a kurdisztáni hatóságoknak - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Navracsics Tibor üzenetét a Twitteren tette közzé angolul vasárnap délután.

Korábban Szijjártó Péter, a tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar kormány határozottan elítéli az észak-iraki keresztény közösség elleni esztelen erőszakos, a közösség megsemmisítésére irányuló szélsőséges akciókat. Hozzátette: a kormány azonnali cselekvésre szólítja fel a nemzetközi közösséget, és azt kezdeményezi, hogy az iraki keresztény közösség megvédésére irányuló műveleteket tűzzék a NATO Észak-atlanti Tanácsa jövő heti ülésének napirendjére. Kezdeményezik az európai uniós fellépés napirendre tűzését is az Európai Tanács következő ülésén.

Rovatok