Index Vakbarát Hírportál

Egy kétéves kisfiú indította el az eddigi legpusztítóbb Ebola-járványt

2014. augusztus 10., vasárnap 00:47

Minden ellenünk dolgozik: az ebola olyan helyen jelent meg, ahol senki nem ismerte, és mire az orvosok felfogták, mivel állnak szemben, már késő volt. A New York Times megtalálta az első fertőzöttet. aki tavaly decemberben halt meg.

Guéckédou Guinea délkeleti részének egyik tartománya. Itt található az a távoli kis falul ahol az a kisfiú élt két évet, aki a most tomboló Ebola-járvány első áldozata, legalábbis a The New York Times nyomozása szerint. A Sierra Leonéval és Libériával közös határszakaszon fekvő faluban az ebola 2013 december 6-án szedte első áldozatát. A kisfiú anyja egy héttel később halt meg, hároméves nővére pár nappal ezután. A nagyanyjuk sem élte túl a vírust. Mindannyian hasmenésre és vérzéses lázra panaszkodtak, de a faluban senki nem tudta, milyen betegséget kaptak el, és hogyan.

A nagymama temetéséről két gyászoló is fertőzötten távozott. Mindketten más faluban laktak. A faluban dolgozó egyik ápoló egy harmadik helyre is behurcolta az ebolát, és mielőtt meghalt volna, megfertőzte az őt kezelő orvost, aki szintén belehalt a betegségbe. Még amikor mindketten életben voltak, a kórházban rokonok látogatták meg őket, akiket megfertőztek és akik újabb városokba juttatták el a halálos kórt. Mire márciusban a hatóságok felismerték, mivel állnak szemben, nyolc guineai városban és faluban több tucatnyi ember halt meg, és fertőzöttek száma Libériában és Sierra Leonéban is egyre nőtt. A három ország a világ legszegényebb régiójában található, melyet polgárháborúk sújtanak már évek óta.

Március 31-én a Doctors Without Borders, azaz az Orvosok határok nélkül nevű szervezet, aminek már évtizedes tapasztalatai voltak Ebola-járványok terén, példa nélkülinek nevezte a mostani járványt, és már ekkor figyelmeztették a WHO-t, hogy mivel túl sok helyen bukkant fel a vírus, terjedésének megállítása igen nehéz dolog lesz. Mostanra 1779 fertőzöttnél és 961 halálos áldozatnál tartunk, és a legutóbb Nigériában felbukkanó vírus terjedését egyelőre nem sikerült kordában tartani. 

Szakértők szerint a járvány Nyugat-Afrika országaiban a viszonylagos politikai stabilitást is veszélyezteti. A lakosság pánikban van, a közhangulat pattanásig feszült. Szombaton Guinea lezárta Sierra Leonéval és Libériával közös határait. Az orvosok attól tartanak, hogy az ebola visszaszorítására koncentráló orvosoknak nincs ideje a többi olyan trópusi betegséggel foglalkozni, mint a malária vagy a vérhas, és aki nem fertőződik meg ebolával, most a többi betegség miatt is jobban aggódhat. Nincs elég egészségügyi dolgozó, hiszen közöttük is aratott az ebola: 145-en fertőződtek meg, ebből nyolcvanan már meg is haltak.

Az eddigi Ebola-járványok viszonylag hamar befejeződtek, a mostani viszont hónapok óta tombol, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy csillapodna. Az okok között a New York Times a modernizációt emlegeti elsősorban: míg az eddigi járványok helyszíne egy-egy elszigetelt, vagy mesterségesen elszigetelhető falu volt, mostanra a távolságok lerövidültek, és a vírus már azelőtt mozgásban volt, hogy az orvosok egyáltalán rájöttek volna, mivel állnak szemben. Afrikának ezen a részén ráadásul soha nem volt Ebola-járvány, így az ápolók és az orvosok elsőre fel sem ismerték, és nem hozták meg azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel meg lehetett volna akadályozni a terjedését. 

Rovatok