Index Vakbarát Hírportál

Hillary Clinton kiállt Izrael mellett

2014. augusztus 10., vasárnap 23:58

Hillary Clinton kiállt Izrael mellett

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter határozottan kiállt az izraeli hadsereg gázai beavatkozása mellett, és az övezetet irányító Hamász szélsőséges palesztin szervezetet nevezte a jelenlegi konfliktus fő felelősének - írja az MTI.

"Úgy gondolom, hogy Izrael azt tette, amit tennie kellett a rakétatámadásokra válaszul. Izraelnek joga van az önvédelemre" - mondta az egykori first lady a The Atlanticnek adott interjújában, majd hozzátette: "jelentősen megnehezíti az izraeli válaszlépéseket, hogy a Hamász civil területeken rejti el a rakétáit, a műveleti központjait vagy az (Izraelbe vezető) alagutak bejáratait".

Arra a kérdésre, hogy az izraeli hadsereg megtett-e mindent annak érdekében, hogy elkerülje a polgári áldozatokat, Hillary Clinton azt válaszolta, hogy országához hasonlóan Izrael is megpróbált a lehető legnagyobb figyelmet fordítani a civilekre a célpontok támadásakor. "Végső soron a felelősség a Hamászé" - tette hozzá.

A potenciális demokrata párti elnökjelölt-aspiráns Szíria kapcsán is megszólalt, és Barack Obama elnököt bírálta amiért az Egyesült Államok a szíriai polgárháború első szakaszában a partvonalról figyelte az eseményeket, és nem segített hiteles katonai erőt felépíteni a rezsimellenes felkelések kezdeményezőinek. A volt külügyminiszter szerint ez a kudarc hatalmi vákuumot eredményezett, amit a dzsihadisták töltöttek be.

Rovatok