Index Vakbarát Hírportál

Németországban is volt ebolagyanús beteg

2014. augusztus 10., vasárnap 07:58 | aznap frissítve

Ebola-fertőzés gyanújával vizsgáltak meg egy 28 éves férfit egy német kórházban , aki a napokban érkezett Sierra Leone fővárosából, Freetownból Hamburgba, írja a Bild am Sonntag című német lapra hivatkozva az MTI. A férfi azonban már nem tartózkodik a kórház izolációs állomásán és az Ebola-gyanút sem tudták az orvosok visszaigazolni.

A férfi Párizson ekresztül érkezett a Nyugat-Afrikában gyorsan terjedő járvány egyik gócpontjaként számon tartott Sierra Leone fővárosából, Freetownból Hamburgba, és szombaton került kórházba magas láz és hányinger, vagyis az Ebola jellemző kezdeti tünetei miatt. Mivel a beteg nem tudta pontosan megmondani, hogy érintkezett-e vírusfertőzött afrikai betegekkel, szombaton késő este átszállították a hamburg-eppendorfi egyetemi klinika különleges betegségekkel foglalkozó osztályának elkülönített részlegébe. A mentőautóját hat rendőrautó kísérte, a hatóságok pedig a biztonság kedvéért lezárták azt a kollégiumot is, ahol a beteg előzőleg tartózkodott.

Mégis van ebolás Németországban?

A Bild vasárnapi kiadása, a Bild am Sonntag szerint a hamburgi esettől függetlenül a napokban egy ebolával fertőzött beteg érkezhet kezelésre Németországba. Részleteket a lap sem tud, csak annyi sejthető, hogy egy nőről van szó. Értesülését egyelőre az egészségügyi minisztérium és a Robert Koch országos járványügyi intézet sem erősítette meg.

Amennyiben a lapértesülés helytállónak bizonyul, Németország lehet Spanyolország után a második európai állam, ahol Ebola-beteget kezelnek. Madridban, Spanyolország fővárosában csütörtök óta egy misszionáriust kezelnek, aki Libériában fertőződött meg a halálos vírussal. 

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint már majdnem 1000 ember halt meg a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt Ebola-járványban. A WHO pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai járványt.

Rovatok