Index Vakbarát Hírportál

Katonai csapatok vonultak be Bagdadba

2014. augusztus 11., hétfő 12:34

Mint korábban megírtuk, Núri al-Máliki kormányfő azzal vádolta Fúád Maszúm államfőt, hogy alkotmánysértést követett el azzal, hogy nem jelölte ki határidőn belül az ország új miniszterelnökét.

A politikai válságnak azonban már katonai következményei is vannak: vasárnap éjjel al-Máliki pártján álló síita fegyveres csoportok foglalták el Baghdad utcáit. A CNN szerint a város központi részén több negyedben is tankok jelentek meg, de jelentősen nőtt a katonai jelenlét az ún. „zöld zónában” is, ahol számos kormányzati épület, katonai központ és az amerikai nagykövetség is található.

Habár a katonai csapatok megjelenésének pontos oka nem ismert, egy a CNN-nek nyilatkozó katonai szakértő szerint a fejlemények arra utalnak, hogy al-Máliki miniszterelnök nem akarja kiadni a kezéből a hatalmat. Más szakértők erődemonstrációról beszélnek, amit egyrészt az ISIS egyre közeledő fenyegetése indokolhat, ugyanakkor egy puccs előkészítését is jelentheti.

Közben a síita parlamenti koalíció bejelentette: a parlament házelnök-helyettesét, Haider al-Abadit jelölik miniszterelnökként, a tömböt jelenleg vezető Núri al-Máliki kormányfő helyett. Abadit sokan korábban is al-Máliki lehetséges utódjaként emlegették.

John Kerry amerikai külügyminiszter arra szólította fel az iraki miniszterelnököt, hogy ne növelje a feszültséget, illetve figyelmetett annak veszélyeire, ha a különböző politikai csoportok katonai erőt alkalmaznak.

A kormányalakítási folyamat kritikus a stabilitás és a nyugalom fennntartása szempontjából, mi abban reménykedünk, hogy Máliki úr nem kavarja fel az állóvizet

– idézte a BBC az amerikai külügy vezetőjét.

Rovatok