Index Vakbarát Hírportál

Újabb ebolás megbetegedés Nigériában

2014. augusztus 11., hétfő 14:03 | aznap frissítve

Újabb betegről derült ki Nigériában, hogy biztosan ebolavírus fertőzte meg – írja az MTI az afrikai ország egészségügyi miniszterének közlésére hivatkozva. A beteg egy ápolónő, aki Patrick Sawyert is kezelte. Utóbbi libériai-amerikai állampolgár volt, és fertőzötten érkezett július 25-én Nigériába: a lagosi repülőtéren összeesett a betegségtől, és hamarosan végzett vele a kór.

A legújabb megerősített beteg, az ápolónő védőruházat nélkül ápolta Sawyert, mert kezdetben nem lehetett tudni, hogy a férfi ebolás. A laboratóriumi tesztek a hét végén mutatták ki a nővérről, hogy egyértelműen ebolával fertőzött.

Tőle kapta el

A 40 éves Patrick Sawyer a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársa volt. Monroviából a minnesotai Coon Rapidsban található otthonába vezető útján állt meg Lagosban, hogy részt vegyen egy konferencián. Sawyer egy Libériában élő nővérétől kapta el a kórt.

Vele együtt nyolcra emelkedett a biztosan ettől a betegségtől szenvedők száma Nigériában. További ketten már meghaltak a kórban – Sawyeren kívül egy másik nővér –, így az afrikai országban bizonyítottan eddig tíz ebolás eset fordult elő a mostani járványban. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Sawyertől indult a járvány, a többi kilenc beteg mindegyike közvetlen kapcsolatban volt vele. A még élő nyolcat elkülönítve ápolják.

A hatóság további 177 embert megfigyel fertőzés eshetősége miatt. Ők is közvetlen, vagy közvetett, úgynevezett másodlagos kapcsolatban voltak Sawyerrel. Köztük van az ápolónő férje.

Afrikában nem a mostani az első ebolajárvány, de az eddigi legsúlyosabb. Eddig már közel 1000 emberrel végzett a kór Libériában, Sierra Leonéban, Guineában és Nigériában. Elefántcsontpart hétfőn bejelentette, hogy megszünteti a légiutas-forgalmat a járvány sújtotta négy országgal.

Ha kíváncsi az ebolajárvánnyal kapcsolatos további híreinkre is, kattintson ide!

Rovatok