Index Vakbarát Hírportál

Tihany lett Európa legmenőbb faluja

2014. augusztus 12., kedd 10:57

Tihany kapta az Európai Falumegújítási Díjat, az európai versenyen 12 ország 29 települése vett részt – írja a Parameter.sk. A lap kiemeli: a csallóközi Kisudvarnok a legjobb hét között végzett.

A versenyre úgy jutott ki a csallóközi falu, hogy tavaly Szlovákiában elnyerte az Év Faluja kitüntetést, melyet novemberben vehetett át a falu polgármestere.

A versenyt 1990 óta rendezi meg kétévente a bécsi székhelyű Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség (ARGE). A pályázat mottója „jobban.élni” („besser.leben”), azokra az európai falvakra szeretnék felhívni a figyelmet, amelyek „környezetük és a kor kihívásaira alulról építkezve válaszolnak, és hosszú távon is fenntartható projektjeikkel biztosítják a fejlődést″.

A kitüntetéssel pénzjutalom nem jár, a verseny legfőbb hozadéka a falusi és vidéki társadalmak ilyen módon is történő megszilárdítása, a falusi élet értékeinek megőrzése, a falvak egymás közti tapasztalatcseréje, az európai közeledés, és további települések ösztönzése a fejlődésre – írja a lap.

Amennyire sokrétű Európa, olyan sokrétűek az egyes falvak is, és tulajdonképpen ez adja a verseny különleges varázsát

mondta az egyik zsűritag. A díjakat Svájcban fogják átadni szeptemberben.

Rovatok