Index Vakbarát Hírportál

Végignézték a gyerekek, amint egy gleccser megöli a szüleiket

2014. augusztus 12., kedd 21:50 | aznap frissítve

Egy veszélyesként megjelölt helyen állt egy német házaspár, amikor leszakadt a norvégiai Jostedal Nemzeti Park gleccserének egy darabja, és maga alá temette őket. A pár nyolc- és tízéves kisfia végignézte a tragédiát, őket most egy közeli település válságstábja gondozza, amíg a nagyszülők értük nem mennek.

A harmincas-negyvenes éveiben járó házaspár egy szervezett túrán vett részt a Nigardsbreenen, a legnagyobb európai szárazföldi gleccser gleccsernyelvén, majd saját felelősségükre egyénileg kóboroltak tovább gyermekeikkel.

A parkolóba visszatérő harmincfős csoport többi tagja hallotta is a hatalmas robajt, amelyet lezúduló, a szülőket maga alá temető jégtömeg okozott. Amikor visszanéztek, egy földön heverő testet, és segítségül siető embereket láttak.

A Nigard-gleccseren nem ritkák a balesetek, de a legutóbbi haláleset 1986-ban történ, amikor egy dán nőt és nyolcéves kislányát temette maga alá a lezúduló jégtömeg. 1994-ben egy lengyel turistanő élve, de súlyos sérülésekkel úszott meg egy hasonló balesetet.

Egy helyi idegenvezető azt mondta, hogy az idei meleg idő miatt a szokásosnál is jobban megolvadt a gleccser, ezért különösen veszélyes, írja az MTI.

Rovatok