Index Vakbarát Hírportál

St. Louisban összecsaptak a tüntetőkkel a rendőrök

2014. augusztus 12., kedd 11:15

Összecsaptak amerikai rendőrök egy fekete tinédzser lelövése miatt tüntetőkkel St. Louis-ban – írja az MTI. A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy egy rendőr lelőtt egy szemtanúk állítása szerint fegyvertelen fekete tinédzsert.

Hétfő este tüntetők gyűltek össze a St. Louis-i Ferguson peremkerület egyik áruházánál, amelyet az előző esti zavargásokban felgyújtottak a fosztogatók. A fergusoni rendőrkapitány szerint a tömegből többen kővel dobálták a kivezényelt rendőröket, és lőfegyver is eldördült a tömegben. Ezért a rendőrség könnygáz és babzsákpatronok bevetésével szétkergette az embereket.

Vasárnap óta tart

A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy menjenek haza, de már korábban a hatóságok lezárták a környező utcákat, amerre a demonstrálók elhagyhatták volna a területet.

A rendőrség öt embert őrizetbe vett. Már vasárnap este is volt konfliktus az emberölés miatt, akkor rongálásba és fosztogatásba fordult az eset miatti tiltakozás, de a rendőrség nem avatkozott közbe.

A nyomozás eddigi eredményéről tájékoztatva a rendőrség annyit közölt a szombat esti incidensről, hogy az egy dulakodással kezdődött az érintett rendőr és egy férfi között. A férfiról egyelőre nem árulták el, hogy a 18 éves fekete fiatal, Michael Brown vagy a vele lévő férfi volt-e. Brownt több lövéssel ölték meg.

Feltartotta a kezét

Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) folytatja a vizsgálatot. Az FBI nem volt hajlandó elárulni a fegyverét használó rendőr bőrszínét. Az esetnek van egy állítólagos szemtanúja, aki nyilatkozott az AP-nek, és nyilatkozott egy helyi televíziónak az a férfi is, aki Brownnal volt.

Az első elmondta: látta, amint Brown feltartja a kezét, miközben egy fehér bőrű rendőr közeledik feléje, majd többször rálő, akkor is, amikor a fiatal már a földön volt. Előtte nem látott semmiféle dulakodást közöttük - állította.

Brown barátja, Dorian Johnson pedig azt mondta: az eset úgy kezdődött, hogy az úttesten gyalogoltak, a rendőr pedig az autójából felszólította őket, hogy menjenek fel a járdára. Nem engedelmeskedtek neki, ezért a rendőr kiszállt az autóból, ismét rájuk szólt, de ők nem voltak hajlandók eleget tenni a felszólításnak. A rendőr ezután a levegőbe lőtt, aminek hatására ők megijedtek és elkezdtek futni.

Újra lőtt, és eltalálta a barátomat, aki erre megfordult, felemelte a kezét, és elkezdett lehasalni. De a rendőr még többször rálőtt. Nem volt nálunk fegyver

–  állította Johnson.

A rendőrség egyelőre nem reagált a tanúk állításaira, arra hivatkozva, hogy a nyomozás még folyik.

Rovatok