Index Vakbarát Hírportál

Az AP újságírója is meghalt, amikor a Hamász hatástalanítani akart egy rakétát

2014. augusztus 13., szerda 13:31 | aznap frissítve

Öten meghaltak, köztük egy olasz újságíró is a Gázai övezetben egy izraeli rakéta szétszerelése közben szerda reggel - írta a The Times of Israel című honlapra hivatkozva az MTI.

Meghalt a tűzszerészek vezetője is

A Hamász palesztin iszlamista szervezet tűzszerészei megpróbáltak hatástalanítani Bét-Lahíjában egy fel nem robbant lövedéket, amikor működésbe lépett, és megölt öt embert, többet pedig  megsebesített. A Jediót Ahronót című újság honlapja szerint Simone Camilli olasz újságíró és palesztin tolmácsa vesztette életét, és meghalt Hazzám Abu Murád, a Hamász észak-gázai tűzszerészegységének vezetője is.

A 35 éves Simone Camilli az AP amerikai hírügynökség videós újságírója volt, és az első külföldi újságíró, aki meghalt a mostani gázai konfliktusban. A hírügynökség közlése szerint a tragédiában egy másik AP-s, Hatem Moussa fotós is súlyosan megsérült.

Folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások

Eközben Izraelben megműtöttek egy különleges robbanóanyaggal töltött lövedékkel meglőtt izraeli katonát. A szárazföldi offenzíva első napjaiban megsebesült katonában a röntgen egy szokatlanul nagy lövedéket mutatott ki, amelyről a hadsereg tűzszerészei megállapították, hogy orosz gyártmányú mesterlövészfegyverhez használatos.

A fegyverszakértők szerint a lövedék bármikor felrobbanhatott volna a sebesültben. Az orvosok különleges védőszemüveggel operáltak, és nem használtak elektromos, csak mechanikus eszközöket. A műtét sikerült, a lövedéket úgy távolították el, hogy nem sértették meg a körülötte lévő idegeket, majd a kioperált lövedéket hatástalanításra azonnal átadták a hadsereg két jelen lévő tűzszerészének.

Korábban a Hamász al-Aksza rádiója azt közölte, hogy Izrael megsértette az éjfélkor lejáró háromnapos tűzszünetet, és bombázta az övezet északi részén lévő várost. Mint ismert, az egyiptomi közvetítéssel létrejött legújabb tűzszünetet vasárnap este hirdették ki. A tárgyalásokat szerdán kezdték újra Kairóban.

Rovatok