Index Vakbarát Hírportál

Újabb amerikai katonai tanácsadókat küldenek Irakba

2014. augusztus 13., szerda 00:47

Százharminc katonai tanácsadót küld az Egyesült Államok Észak-Irakba. A CNN amerikai hírtelevízió kedd éjszakai jelentése szerint feladatuk az lesz, hogy megállapítsák, milyen további lépésekre van szükség az iszlám radikálisok által üldözött jazidi kisebbség védelme, illetve e védelmet szolgáló humanitárius bevetés érdekében. 

Az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei már jelentős területeket foglaltak el Irak északi és nyugati részén, és az ottani, illetve a kelet-szíriai területeken kalifátust kiáltottak ki. A szervezet az általa elfoglalt területekről elüldözte a türkmén és a jazidi kisebbség tagjait, akik a környékbeli hegyekben rekedtek víz és élelem nélkül. A legfrissebb hírek szerint jazidik tízezrei menekülnek az iszlám szélsőségesek elől.

Jelenleg mintegy 800 amerikai katona tartózkodik Irakban. Barack Obama elnök a közelmúltban küldött 300 katonát az országba az iraki biztonsági erők támogatása és a bagdadi amerikai nagykövetség védelme érdekében, írja az MTI. 

Obama múlt csütörtökön jelentette be, engedélyezte, hogy szükség esetén légicsapásokat mérjenek Irakban az iszlamista szélsőségesekre az amerikai alkalmazottak - katonák, diplomaták - védelmében, továbbá humanitárius segítségnyújtást rendelt el a vallási kisebbségek elleni potenciális népirtás megakadályozása érdekében

Rovatok