Index Vakbarát Hírportál

Azonnal őrizetbe vehetik a volt grúz elnököt

2014. augusztus 14., csütörtök 22:16 | aznap frissítve

A grúziai főügyészség országos körözést adott ki a külföldön tartózkodó Miheil Szaakasvili volt elnök ellen, akit azonnal, már határátlépéskor őrizetbe kell venni, ha beutazik az országba.

Az ügyészek július 28-án indítottak büntetőeljárást Szaakasvili ellen, miután a volt elnök nem jelent meg a meghallgatáson, amelyen a nyomozók kérdéseire kellett volna válaszolnia. Korábban ugyancsak távol maradt a politikai szövetségesei ellen indított bírósági tárgyalásoktól.

Szaakasvilit hatáskör túllépésével vádolják, amiért 2007 novemberében a rendvédelmi szervek keményen léptek fel a tüntetések ellen, törvénytelen módon verték szét a megmozdulást. Szaakasvilit egy üzletember vagyonának kisajátításával is gyanúsítják. A volt grúz elnök Facebook-bejegyzésében már korábban politikai indíttatásúnak minősítette az ügyet, és azt írta, nem áll szándékában „részt venni ebben a bohózatban".

Szaakasvili volt az elnök a 2008-as grúz-orosz háború idején. A 2012-es októberi parlamenti választáson vereséget szenvedett a milliárdos Bidzina Ivanisvili későbbi kormányfő által vezetett ellenzéki szövetségtől. 2013 után, elnöki időszaka lejártával külföldre ment. A választás után Szaakasvili több tucat szövetségese ellen indult nyomozás korrupció és hivatali visszaélés gyanújával.

Rovatok