Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa látogatására időzítette Észak-Korea a rakétakísérletet

2014. augusztus 14., csütörtök 08:41 | aznap frissítve

Három rövid hatótávolságú rakétát lőtt a tengerbe Észak-Korea csütörtökön, szinte egy időben azzal, hogy Ferenc pápa a szomszédos Dél-Koreába érkezett, írja az MTI.

Szöuli források szerint a keleti partról, Vonszanból indított rakéták 220 kilométert repültek, majd belehullottak a tengerbe. A névtelenül nyilatkozó tisztviselő szerint kísérleti indításról van szó. Észak-Korea idén már szokatlanul sok kísérletet végzett rövid hatótávolságú rakétákkal és tüzérségi lövedékekkel.

A mostani indítás összefüggésben lehet azzal, hogy hamarosan újabb amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kezdődik - ezek ellen Phenjan szinte rendszeresen rakétatesztekkel tiltakozik.

Frissítés: a legújabb jelentések szerint már öt rakétát vagy tüzérségi lövedéket lőttek ki. Szöuli források szerint a keleti partról, Vonszanból indították őket, 220 kilométert repültek, majd belehullottak a tengerbe.

Ferenc pápa egyébként most először jár Ázsiában egyházfőként, és utazásának egyik célja, hogy előmozdítsa a Két Korea megbékélését. Északra a pápa nem látogat el, de a szöuli székesegyházban hétfőn tartandó miséjét a térség békéjéért ajánlja fel.

Eközben a tengeren úszva szökött Dél-Koreába két észak-koreai férfi. A körülbelül 20, illetve 50 éves ember a Sárga-tengeren lévő Gjodongdo szigetet érte el szerdán úszva a két ország közös tengeri határán át, és dél-koreai katonák találtak rájuk. "Egy apáról és fiáról lehet szó. A szökevényekre vonatkozó eljárásnak megfelelően kihallgatják őket" - mondta a minisztérium szóvivője. A szigorúan védett Gjodongdo sziget mintegy két és fél kilométerre van az észak-koreai partoktól.

Rovatok