Index Vakbarát Hírportál

A németek lehallgatták Hillary Clintont

2014. augusztus 15., péntek 22:15

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) lehallgatta Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter telefonját, legalább egy alkalommal – írja az MTI a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap és az NDR, valamint a WDR regionális közszolgálati adó híradásaira hivatkozva.

A három sajtóorgánum közös értesülése szerint Hillary Clinton lehallgatásáról dokumentumok tanúskodnak, amelyeket a BND egy júliusban letartóztatott munkatársa átadott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA). Az amerikaiaknak kémkedő német hírszerző a vallomása szerint az utóbbi két évben legkevesebb 218 dokumentumot juttatott el a BND-től a CIA-nak.

A washingtoni vezetés fel is használta az így szerzett adatokat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos adatgyűjtő programjai körül a német kormánnyal kialakult vitában. Berlin azonban azt állítja, hogy a BND nem figyelte meg rendszeresen és célzottan az amerikai kormányzat tevékenységét és tagjainak kommunikációját.

Angela Merkel kancellár mobiltelefonos kommunikációjának feltételezett amerikai titkosszolgálati megfigyelése miatt Németországban júniusban indult ügyészségi vizsgálat. Merkel telefonjának lehallgatását korábban az NSA igazgatója is elismerte.

Rovatok