Index Vakbarát Hírportál

Balhé Szerbiában egy magyar szélsőséges koncertje miatt

2014. augusztus 15., péntek 18:16

A szerb Liberális Demokrata Párt (LDP) azt követeli, hogy a helyi hatóságok tiltsák be Sziva Balázs, a „hazafias rockot” játszó Romantikus Erőszak énekesének akusztikus fellépését a Vajdaságban található Törökbecsén rendezett XII. Aracsi Puszta Táborban – írja a B92 szerbiai hírportál. 

A bevallottan szkinhedmúlttal rendelkező, a lap által neonácinak titulált Sziva koncertjével kapcsolatban a párt azt írta:

(...) elfogadhatatlan és teljes ellentétben áll az emberi és kisebbségi jogok tiszteletével, a multikulturalizmussal és a diszkrimináció, valamint a gyűlöletbeszéd tilalmával.

Az ügyben a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) is közleményt adott ki, amelyben az LDP-t és a kormányzó Szerb Progresszív Pártot (SNS) vádolják azzal, hogy a helyi kormányzat vezetőiként összejátszanak a magyar szélsőjobboldallal a Jobbik-közeli tábor szervezésében.

Erdmann Ferenc, a tábort szervező Aracs 95 egyesület vezetője a Beta hírügynökségnek azt nyilatkozta: náluk nem lép fel a nemzeti radikális Sziva Balázs.

Mi ezt biztosan nem engedjük meg, de különben is, ez nem egy nyilvános koncert, sem nyilvános rendezvény, hanem csak az egyesület tagjainak szervezett rendezvény. A fesztiválon népzene és szórakoztató zene és hasonló szól majd, de a Romantikus Erőszakhoz még csak hasonló zenekarokat sem hívunk meg.

Ez a nyilatkozat viszont teljesen érthetetlen annak fényében, hogy a tábor Facebook-eseményében„hivatalos plakátján” és egy külön eseményben is szerepel az augusztus 20-i koncert, amelyen a Romantikus Erőszak frontembere az Árpád Hős Magzatjai nevű formáció élén lép fel.

Rovatok