Index Vakbarát Hírportál

Legalább hat hónap kell az ebola megfékezésére

2014. augusztus 15., péntek 15:10

Az időt tekintve nem hetekről, hanem hónapokról beszélünk. Hónapokon át tartó elkötelezettségre van szükségünk, azt, mondanám, hogy legalább hat hónapra, és akkor még nagyon optimista vagyok

– mondta egy genfi megbeszélésen Joanne Lui, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű egészségügyi jótékonysági szervezet elnöke. Lui szerint a vírtus terjedését legelőször Libériában kell megállítani.

Ha nem stabilizáljuk Libériát, akkor soha nem stabilizálhatjuk a régiót sem

– fogalmazott. Az egészségügyben dolgozó önkénteseket tömörítő szervezet elnöke a BBC szerint az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) is bírálta, amiért az szerinte nem elég határozattan irányítja az eseményeket. 

Libériában nem jó kormánykritikus újságírónak lenni

Rohamrendőrök tucatjai szállták meg egy kormánykritikus libériai napilap irodáit, és egyes jelentések szerint őrizetbe vették az újság kiadóját is, arra hivatkozva, hogy a vezetés bírálata pánikot kelt az ebolajárvány közepette – írja az MTI.

A rendőrség szóvivője pénteken az akcióval kapcsolatban azt mondta: a National Chronicle című újság bírálatai „zűrzavarba süllyeszthetik az országot”, amikor a kormány minden idők legsúlyosabb ebolajárványának megfékezésével küzd. A lap korábban számos alkalommal korrupcióval vádolta Ellen Johnson Sirleaf kormányát, és szerdai számában távozásra szólította fel a kabinetet.

A The New Republic című libériai lap szerint a rendőrség és a nemzetbiztonsági ügynökség tagjai csütörtökön este, lepzárta előtt megszállták és lezárták a National Chronicle irodáit. A kiadót, Philibert Brownt a lap szerint letartóztatták, az amerikai AP hírügynökség viszont arról számolt be, hogy csak kihallgatásra idézték be.

Sirleaf kormányát mind a sajtószabadság helyzete, mind az ebolajárványra adott válasza miatt sokan bírálták a közelmúltban. Az elnök korábban szükségállapotot hirdetett az ebola miatt, ami lehetővé teszi, hogy figyelmen kívül hagyják a sajtószabadságot és a személyes szabadságokat biztosító bizonyos rendelkezéseket.

 A WHO csütörtök éjjel egy közleményt adott ki, amely szerint a helyszínen dolgozó munkatársai bizonyítékokat látnak arra, hogy a megbetegedések és halálesetek hivatalosan bejelentett száma jóval elmarad a járvány valódi méreteitől. A közleményből nem derül ki, milyen bizonyítékról van szó, és az sem, hogy mekkora az eltérés a bejelentett és a tényleges esetek között.

A hivatalosan megerősített adatok szerint szerdáig 1975-en betegedtek meg és közülük 1069-en haltak meg a februárban kitört ebolajárványban. 

Ez a legsúlyosabb járvány az ebolavírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára és Nigériára is átterjedt. A betegség vérrel és más testnedvvel terjed, tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik.

Rovatok