Index Vakbarát Hírportál

Női vécék kellenek a nemi erőszak ellen

2014. augusztus 15., péntek 11:55

"Megváltoztak az idők azóta, hogy létrejött a tervbizottság" - mondta pénteken Narendra Modi, aki májustól India kormányfője. India jelenlegi, immár 12. ötéves terve 2017-ig tekint előre, de szinte biztosra vehető, hogy nem valósul meg.

Modi egy 17. századi erőd sáncára kiállva beszélt merénylettől védő, golyóálló üvegpajzs védelme nélkül, amit közel 30 éve nem tett indiai kormányfő, írja az MTI.

India vezetője erősen felszólat a nők elleni erőszak ellen, egész India szégyenének nevezve a jelenséget. Felhívta a szülőket arra, hogy egyformán bánjanak fiaikkal és lányaikkal, tudatosítsák fiaikban a különbséget a jó és a rossz között. Külön kitért annak fontosságára, hogy külön vécék épüljenek a nők számára, és felszólította az összes törvényhozót a program támogatására.

Indiában ugyanis a kisebb településeken a nők gyakran arra kényszerülnek, hogy a természetben, eldugott helyeken végezzék el szükségüket, ami kiszolgáltatottá teszi őket a nemi erőszaktevőknek.

Modit sokan igazi thatcherista reformerként várták, miután pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt (BJP) elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választáson. Ehhez képest eddig csalódást okozott az elemzők szerint. A legtöbben azt várták tőle, hogy hamar erélyes lépéseket tesz a korrupt és túlszabályozott állam átszervezésére, de egyelőre inkább csak ígérget. Modi egyébként most is megígérte az intézményrendszer átszervezését.

"A lendület elveszett. Ebből még fel lehet állni, de a elvesztegettük a jó pillanatot" - mondta a Reutersnek Bibek Debroy, az államigazgatásban többször szerepet vállaló, Cambridge-ben végzett indiai közgazdász, az egyik reformcsomagot kínáló könyv társzerzője. Modinak és kormányának mindenesetre még öt éve van arra, hogy megreformálja Indiát úgy, hogy gazdaságilag és katonailag is versenyképesek legyenek a mellettük szuperhatalommá emelkedett Kínával.

Rovatok