Index Vakbarát Hírportál

Orbán kivárt és beállt a sorba

2014. augusztus 15., péntek 17:14

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatával az Oroszország elleni szankciót korábban már élesen bíráló szociáldemokrata Miloš Zeman cseh elnök, Robert Fico szlovák miniszterelnök, valamint a Brüsszel-ellenes Václav Klaus volt cseh elnök hasonló nyilatkozatát követte. Az Európai Unió döntését ugyanakkor támogatja Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök, Mikulás Dzurinda volt miniszterelnök és Miroslav Kalousek ex-pénzügyminiszter is.

„Akárcsak a Szlovák Nemzeti Felkelés idején, amikor együtt harcolt jobb-, és baloldali az ellenséggel, ma ugyanúgy arra van szükség, hogy az EU értelmetlen akcióival szemben összefogjon a kormány és az ellenzék, mert az intézkedések Szlovákia érdekeit fenyegetik" – jelentette ki Robert Fico még hétfőn, Papszabadiban,a Szlovák Nemzeti Felkelés kitörésének 70. évfordulóján tartott beszédében. Csütörökön Fico megerősítette szavait.

„Nem élvezhetnek előnyt a kereskedelmi érdekek a szabadság értékei felett" – ezt már a nyári szabadságát töltő Andrej Kiska írta péntek délután. A nemrég megválasztott szlovák köztársasági elnök egy Facebook-bejegyzésben foglalt állást a napok óta tartó belpolitikai vitában, amit Fico szankciókat elítélő szavai robbantottak ki. Kiska szerint az Oroszország elleni szankciók visszavethetik az Európai Unió gazdaságát, de el kell tudni fogadni ezeket a veszteségeket.

„Minden normális ember a megértést és az együttműködést keresi, de ha egy ország megszegi a nemzetközi jogot, kötelességünk intézkedni." Kiska arra is emlékeztetett, hogy a szankciókat az Eu tagállamainak kormányai egységesen fogadták el, a vita során senki nem javasolt alternatívát és nem látott más lehetőséget Európa legerősebb politikai és gazdasági állama, Németország sem.

Eközben egy országgal arrébb pont fordított a helyzet: Kiska kollégája, a szociáldemokrata Miloš Zeman cseh elnök ugyancsak bírálta az orosz szankciókat meghirdető nyugati országokat, mivel „az intézkedéseket szükségtelennek, hatástalannak és egyszerű időveszteségnek tartja, ráadásul jól működő gazdasági kapcsolatokat ver szét."

Zeman szerint az embargó bevezetése visszafordíthatatlan spirált indíthat el és növelheti az országok közötti bizalmatlanságot. Az elnök szerint a cseh vállalkozások nem viselhetik az oroszok elleni szankciók terhét, éppen ezért a cseh hírtévében adott egy órás interjújában felszólította a hazai vállalkozásokat, hogy „az EU tartalékalapjától követeljenek kártérítést!”

Korábban szintén a szankciók ellen szólalt meg Václav Klaus egykori elnök is, aki ma már egy parlamenten kívüli nacionalista csoport külső támogatója. Klaus az Oroszország Hangja cseh verziójában „tévedésnek és abszurditásnak” nevezte az intézkedéseket. Zeman mostani szavait a cseh közszolgálati rádióban élesen bírálta a héten Miroslav Kalousek, a legnagyobb cseh ellenzéki párt, a liberális-konervatív TOP09 alelnöke is.

Rovatok