Index Vakbarát Hírportál

Páncélosok előzték meg a segélykonvojt

2014. augusztus 15., péntek 06:38

Két napos késéssel megérkezett az ukrán határra az az orosz segélyszállítmány, amelyet az ukrán fél bizalmatlanul fogadott, attól tartva, hogy annak leple alatt Moszkva valójában katonai támogatást akar nyújtani az oroszbarát szeparatistáknak. 

A vargabetűkkel végül Ukrajnához érkezett 280 kamion egy része beszámolók szerint félig üres volt. A Luganszknak szánt kétezer tonna élelmiszert, gyógyszert ígérő szállítmányt Moszkva közvetlenül akarta elszállítani, végül hozzájárult ahhoz, hogy azt az ukrán hatóságok átnézzék. Az orosz fél a szétosztás idejére tűzszünetet kér az oroszbarát szakadárokkal harcoló ukrán féltől. Erről megállapodás továbbra sincs.

Vélhetően a segélyszállítmánnyal – amely Luganszkban valóban nem volna indokolatlan – elsősorban időt szeretne Moszkva nyerni a szakadárok számára, akiknek vezetői sorra távoznak posztjaikról. Legutóbb, csütörtökön, a Luganszki Népköztársaság (LNR) vezetője, Valerij Bolotov mondott le tisztségéről.

Kamionok nélkül is jutott a páncélosokból

Moszkva tagadja, de csütörtök délután a kijevi hivatalos források megerősítették a The Guardian és a The Telegraph beszámolóját, amely szerint orosz páncélozott személyszállítók és más katonai járművek lépték át csütörtök este az ukrán határt.

Az újságírók maguk voltak a páncélosok áthaladásának szemtanúi, bár elismerték, ez aligha jelenit az orosz hadsereg behatolását, inkább arra bizonyíték, amit Moszkva eddig is következetesen tagadott: Oroszország fegyverrel támogatja a Luganszk és Donyeck megyében lévő szeparatistákat.

A NATO is besokallt

A brit lapok beszámolója szerint sötétedés után 23 páncélozott személyszállító katonai jármű, továbbá néhány üzemanyag-szállító és más teherautó lépte át az ukrán határt. Sok járművön az orosz hadsereg jelzése volt látható, írja az MTI.

A britek mellett két, a Kremllel kritikus orosz lap újságírója is megerősítette, hogy látott félszáz páncélos szállítójárművet az ukrán határ irányába gurulni, de, hogy valóban átlépték az ukrán határt, azt nem tudták megerősíteni, ám a látottak szerintük is arra utalnak, hogy az orosz fél erősítést küld a szeparatistáknak.

Aggodalmát fejezte ki a brit külügyminisztérium, utána pedig a NATO is. „Ha ez igaz, úgy az egy újabb bizonyítéka lesz annak, hogy Oroszország az ellenkezőjét teszi annak,amit mond” – jelentette ki a Reutersnek a NATO szóvivője. Oana Lungescu szerint fel kell hagynia a szeparatisták támogatásával és kivonnia onnan erőit.

Rovatok