Index Vakbarát Hírportál

A szeparatisták 150 páncélost és 1200 katonát várnak

2014. augusztus 16., szombat 19:15

Olekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke egy Reuters által bemutatott videón arról beszél, hogy az ukrán kormánnyal szembenálló oroszbarát erők 150 páncélozott jármű - köztük 30 harckocsi - érkezését várják, és hamarosan 1200 olyan fegyveres erősíti majd soraikat, aki Oroszországban kapott négyhónapos kiképzést - írja az MTI.

„A legsorsdöntőbb pillanatban csatlakoznak hozzánk” - mondta Zaharcsenko, aki nem árulta, honnan érkeznének az említett páncélozott járművek.

Az ukrán erők és a szeparatisták szombaton az orosz határ közelében szórványos harcokba bonyolódtak ugyan, de a konfliktus nem szélesedik annyira, amennyire attól tartani lehetett. A Reuters arra utalt, hogy a pénteki hírek szerint egy orosz hadoszlop hatolt be ukrán területre, és azt az ukrán hadsereg állítólag megsemmisítette.

Nem tudni, mi is történt valójában, hiszen az orosz fél tagadta a hadoszlop behatolásának a tényét, és értelemszerűen a kijevi bejelentést is annak megsemmisítéséről.

Segítséget kértek

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Deutschlandfunk rádióállomásnak adott, vasárnap elhangzó nyilatkozatában azt mondta,  a nyugati katonai szövetség részéről új stratégiára van szükség Ukrajnával kapcsolatban. Katonai támogatást is kért országának az oroszbarát szeparatisták elleni harchoz a NATO-tól és az Európai Uniótól.

Klimkin szerint a NATO-nak és az EU-nak fontolóra kell vennie, hogy milyen lépéseket tehet, illetve tesz akkor, ha - mint fogalmazott - megszegik a szabályokat, amint azt a Krím félsziget Oroszország általi annektálása bizonyítja.

Rovatok