Index Vakbarát Hírportál

A kurdok visszafoglalták a moszuli gátat

2014. augusztus 17., vasárnap 20:40


Vasárnap a kurd erők az amerikai légierő támogatásával visszafoglalták az Iszlám Állam fegyvereseitől a moszuli gátat, írja az MTI. "A moszuli gát teljes mértékben felszabadult" - mondta az AFP hírügynökségnek Ali Avri, az iraki kurdok legfőbb pártjának képviselője. Ali Avri szerint a kurd harcosok Tal Kajf település irányába haladnak, és a céljuk Moszul város visszafoglalása.

Amerikai harci gépek és drónok tizennégy légicsapást hajtottak végre a gátnál, az iszlamisták több páncélozott játművét és egy ellenőrző pontját megsemmisítették, közölte a térségért felelős amerikai parancsnokság. Az AP szerint most először jelentették be, hogy szárazföldi támaszpontról feszálló amerikai gépek is részt vettek az észak-iraki hadműveletben.

Barack Obama, az amerikai elnök vasárnap azt írta levélben a kongresszusnak, hogy az iraki civil lakosság és az amerikai nemzetbiztonsági, külpolitikai érdekek védelmében adott engedélyt a légicsapásokra. Obama a levele szerint három nappal ezelőtt engedélyezte a légicsapásokat, hogy segítse az iraki erőket a moszuli gát visszafoglalásában, és a légicsapások "területileg és időben" korlátozottak lesznek.

A stratégiai fontosságú gátat az iszlamisták tizenegy nappal korábban kerítették hatalmukba. Ez a gát a legnagyobb az országban, ettől függ a térség áram-és vízellátása, Ninive tartomány öntözése is.

Obama szerint a gát feletti ellenőrzés elvesztése sok helyi civil lakos életét veszélyeztette, és amerikai állampolgárokat és létesítményeket sodort veszélybe, beleértve az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét is

Rovatok