Index Vakbarát Hírportál

Oroszbarát szakadárok lelőttek egy MIG-29-est

2014. augusztus 17., vasárnap 07:48 | aznap frissítve

Lelőtt MIG-29-es

A kelet-ukrajnai szakadárok lelőtték az ukrán hadsereg egy MiG-29-es harci gépét vasárnap reggel Luhanszk város környékén. Ezt a Russian Times beszámolója szerint Leonyid Matjuhin, a kelet-ukrajnai hadművelet szóvivője nyilatkozta az egyik helyi tévécsatornának. A szóvivő elmondása szerint terroristák lőtték le vasárnap a MiG-29-est, miután az elvégezte a feladatát, és megsemmisített egy lázadócsoportot. A pilóta katapultált, túlélte és biztonságos helyen van.

Vasárnap napközben az ukrán kormányerők elfoglaltak egy rendőrkapitányságot az április óta az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Luhanszk városban, és kitűzték rá az ukrán zászlót, írja az MTI. Egy ukrán szóvivő szerint az utóbbi 24 órában újabb orosz haditechnikát - köztük három Grad típusú rakétarendszert - láttak érkezni Oroszországból Ukrajnába, emellett orosz drónok 10 esetben sértették meg az ukrán légteret.

Elismerték humanitárius segélynek

Elismerte Ukrajna szombaton a határának közelében veszteglő orosz járműoszlop küldetésének humanitárius jellegét, írja az MTI.

A kormány honlapján megjelent közlemény szerint - amely Petro Porosenko elnök friss rendeletére hivatkozik - a Nemzetközi Vöröskereszt koordinálásával érkezett humanitárius segítségnek tekintik a szállítmányt. A rendelet közelebb visz ahhoz, hogy a 300 teherautóból álló konvoj átléphesse az ukrán határt. A járműoszlop napok óta vesztegel, mert az ukrán hatóságok alaposan át kívánják vizsgálni. 

Az orosz és az ukrán határőrök és vámőrök vasárnap kora délutánra megállapodtak az orosz segélykonvoj egy részének átvizsgálásáról, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) jelentése szerint. Az ukrán határ közelében veszteglő orosz segélykonvoj egy része, konkrétan 16 teherautó elindult a határ felé, hogy átvizsgálják őket.

Kijev korábban hangoztatott aggodalmai szerint a konvoj katonai célokat is szolgálhat. Oroszország mindvégig azt állította, hogy humanitárius segítségről van szó a jelentős arányú oroszbarát lakosságnak otthont adó térség számára. A vöröskereszt egyik illetékese, Pascal Cuttat szombat éjjel elmondta, hogy Ukrajna és Oroszország már megállapodott az 1800 tonnányi rakomány átvizsgálásának módjáról. Ahhoz azonban, hogy a rakomány átléphesse a határt, a kijevi vezetés egyértelmű engedélyére és biztonsági garanciáira is szükség van. Az ukrán kormány előzőleg azt hangoztatta, hogy a konvoj biztonságáért Moszkva a felelős.

Erősítést kapnak a szeparatisták?

Olekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke egy Reuters által bemutatott videón arról beszél, hogy az ukrán kormánnyal szembenálló oroszbarát erők 150 páncélozott jármű - köztük 30 harckocsi - érkezését várják, és hamarosan 1200 olyan fegyveres erősíti majd soraikat, aki Oroszországban kapott négyhónapos kiképzést. „A legsorsdöntőbb pillanatban csatlakoznak hozzánk” - mondta Zaharcsenko, aki nem árulta, honnan érkeznének az említett páncélozott járművek.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerint  a nyugati katonai szövetség részéről új stratégiára van szükség Ukrajnával kapcsolatban. Katonai támogatást is kért országának az oroszbarát szeparatisták elleni harchoz a NATO-tól és az Európai Uniótól.

Szombaton telefonbeszélgetést folytatott Porosenko ukrán államfő és Joe Biden amerikai alelnök. Ezen - washingtoni közlés szerint - megismételték, hogy a válságra diplomáciai megoldást kell keresni, és elítélték a szakadárokat segítő orosz fegyverszállításokat, valamint az orosz katonai járművek (orosz részről meg nem erősített) behatolását Ukrajnába.

Rovatok