Index Vakbarát Hírportál

Ebolás betegek szöktek meg egy kórházból

2014. augusztus 17., vasárnap 15:40

Fegyveresek feldúltak Monroviában, Libéria fővárosában egy olyan központot, amely az ebolavírus elleni harcra jött létre, és a behatolást kihasználva 29 beteg megszökött, írja az MTI. 

„Betörték az ajtókat, és kifosztották a helyiségeket. A betegek mind elmenekültek" − mondta Rebecca Wesseh, aki szemtanúja volt a vasárnapra virradó éjjel történteknek. Szavait megerősítették környékbeli lakosok és a libériai egészségügyi dolgozók szövetségének főtitkára, George Williams is.

A fegyveres támadás egy nappal azután történt, hogy több száz helyi lakos tüntetett az épület előtt, azt követelve, hogy ne hozzanak ebolát West Pointba. (a városrész, ahol a központot létrehozták). A tömeg elzavart egy temetési menetet és az azt kísérő rendőröket, akik azért jöttek, hogy összeszedjék a vélhetően az ebolavírus miatt meghalt emberek holttesteit a város nyomornegyedéből, írja a Cbcnews.com. A tömeg ezután kinyittatott egy ebolaelkülönítőt és több embert kivitt onnan. Azt mondták az egész ebolajárvány csak kitaláció. 

A központból, ahová most fegyveresek törtek be, előző éjszaka már tíz beteg megszökött. Egy nővér szerint ott nincs gyógyszer, amivel kezelni tudnák a betegeket.

Rengeteg jelentés érkezett arról, hogy a helyi lakosok megtámadták a segélyszervezet embereit, kövekkel dobálták meg őket, és erőszakkal vittek ki gyaníthatóan ebolás betegeket a központból. Többen úgy gondolják, ezt a vírust a külföldiek hurcolták be az országba.

Ez a legsúlyosabb járvány az ebolavírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára és Nigériára is átterjedt. A betegség vérrel és más testnedvvel terjed, tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés.

A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

A halálos áldozatok száma a legfrissebb közlések szerint 1145, valamennyien Guineában, Nigériában, Sierra Leonéban és Libériában betegedtek meg. Kenya szombaton közölte, hogy az ebolajárvány miatt  megtiltja  ebből a három országból érkezők beutazását.

Rovatok