Index Vakbarát Hírportál

Nincs sok esély a tartós tűzszünetre Gázában

2014. augusztus 17., vasárnap 13:31

Jeruzsálem szerint kicsi az esélye a tartós tűzszüneti megállapodás megkötésének hétfő éjfélig, az ötnapos fegyvernyugvás végéig - állítja az izraeli katonai rádióra hivatkozva az MTI.

Vasárnap reggel visszatért az izraeli delegáció Kairóba, hogy tovább tárgyaljon egyiptomi közvetítéssel a tartós tűzszünet feltételeiről. A megbeszélésekre utalva Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén kijelentette, hogy

a Hamász téved, ha azt gondolja, hogy katonai vereségét politikai eredményekre válthatja. A Hamász akkor is téved, ha azt hiszi, hogy szórványos lövésekkel engedményekre késztet minket. Kemény csapások érik a Hamászt mindaddig, amíg vissza nem tér a nyugalom. A Hamász téved, ha úgy véli, hogy nem tudunk sokáig helyt állni.

Juvál Steinic, a stratégiai ügyek minisztere a tanácskozáson azt mondta, hogy „az övezet lefegyverzése nélkül a gázai kikötő a rakéták vámmentes boltja lenne,” utalva a kairói tárgyalások legfontosabb izraeli követelésére, a gázai iszlamisták lefegyverzésére.

Naftali Bennet, a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártot vezető keményvonalas gazdasági miniszter az egyiptomi tűzszüneti megbeszélések felrúgását és egyoldalú izraeli lépéseket szorgalmazott. „Azonnal abba kell hagyni a tárgyalást a Hamásszal, kezünkbe kell venni sorsunkat egy egyszerű képlet alapján: a humanitárius ügyekre igent kell mondani, a terrorra pedig nemet” - vélekedett Bennet.

Nem csak az izraeli, hanem a palesztin oldal is megosztott az egyiptomi javaslat kapcsán, amely egy hónappal elhalasztaná a gázai kikötő ügyét, anélkül szeretne megállapodásra jutni. A rádió szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök és emberei elfogadják ezt, és erre próbálják rávenni a Hamász elutasító állásponton lévő vezetőit.

A Kairóban tartózkodó palesztin delegáció bízik benne, hogy sikerül egyezségre jutniuk Izraellel, noha véleményük szerint eddig csekély előrehaladást értek el a megbeszéléseken. Háled Mesaal, a Hamász Katárban élő politikai vezetője azonban egyelőre ragaszkodik legfőbb követeléseikhez, a légi- és a tengeri kikötő működtetéséhez. „Azt akarjuk, hogy Gáza lakóinak hozzáférésük legyen a tengerhez és a repülőtérhez” - közölte.

Rovatok