Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött Luganszk visszafoglalása

2014. augusztus 18., hétfő 14:57 | aznap frissítve

A kelet-ukrán városban két hete folyamatos tűzharcok vannak, sok helyen nincs se víz, se áram és az élelmiszerellátás is akadozik. Viszont egy városrészt és rendőrkapitányságot már visszafoglaltak a kijevi terrorellenes erők. Az ukrán hadsereg szinte az egész várost körbe vette.

Az elmúlt 24 órában a terrorellenes hadművelet övezetében kilenc ukrán katona vesztette életét, és húsz sebesült meg. 

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szerint előző éjjel az ukrán határőröknek sikerült megakadályozniuk, hogy szakadárok egy csoportja megszerezze és bevigye az országba az orosz segélyszállítmány egy részét.

Támadják a civileket

Ukrán források szerint fehér zászló alatt haladó civil menekültkonvojt ért támadás a szeparatisták részéről Luganszk megyében. A hírről az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) számolt be. A hírek szerint az áldozatok között gyerekek és nők is vannak, de az ukrán erők sajtóképviselője konkrét adatokkal nem szolgált. Anatolij Prosin szerint sokan bennégtek a járművekben az aknatűz alatt.

A más forrásból megerősítetlen hír szerint a konvoj ukrán katonai járművekből állt, amelyek civileket evakuáltak Hrjassevatoe és Novoszvetlovka településekről.

Az ukrán terrorelhárító művelet szóvivője, Anatolij Matyuhin egyelőre csak annyit közölt, hogy vizsgálják a támadásról szóló híreket.

Luganszk megye megbízott kormányzója Irina Verigina is arról számolt be a Newsru.com hírportálnak, hogy a két említett luganszki település folyamatos aknatűz alatt van és a támadásnak vannak polgári áldozatai.

Rovatok