Index Vakbarát Hírportál

Egy lázadó tábornok a líbiai bombázás mögött

2014. augusztus 18., hétfő 20:00

Halifa Haftár lázadó tábornok iszlamistaellenes erőinek harci repülőgépei bombázták a líbiai fővárosban milicisták állásait hétfőn, és megöltek hat embert - közölték a hatóságok, és Haftár csapatainak egy parancsnoka. A támadások célpontjai Miszráta városból érkezett fegyveres iszlamisták voltak, akik hetek óta próbálkoznak Tripoli nemzetközi repülőterének elfoglalásával. A harcok tönkretették a repteret, és rakéták csapódtak be a főváros lakónegyedeibe is.

A kormány először arról számolt be, hogy a támadást ismeretlen gépek követték el, és a sajtóban olyan találgatások is szárnyra kaptak, hogy valamelyik szomszédos országból érkeztek a repülők. Emiatt az olasz nagykövetnek a televízióban kellett cáfolnia, hogy országa érintve lenne az ügyben.

Néhány órával később Haftár erőinek egy parancsnoka közölte, hogy ők követték el a bombázást. A nyugalmazott tábornok májusban hadjáratot hirdetett a szélsőséges milíciák ellen, arra hivatkozva, hogy a gyenge kormány képtelen rendet tenni az országban. Haftárhoz a hadsereg számos egysége csatlakozott, felhívása után az elmúlt hónapokban Bengáziban és Tripoliban is harcok folytak az iszlamista és a szekuláris fegyveres csoportok között.

Líbiában a kormány Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának három évvel ezelőtti megdöntése óta nem volt képes ellenőrzése alá vonni az ország egészét, lefegyverezni a forradalom során verbuválódott milíciákat. A júniusban megválasztott új líbiai parlament a múlt héten a polgári lakosság védelemében külföldi beavatkozást támogató határozatot fogadott el.

Rovatok