Index Vakbarát Hírportál

Ferguson: feltűnt a Ku-Klux-Klan

2014. augusztus 18., hétfő 06:43

A Ku-Klux-Klan pénzt gyűjt annak a rendőrnek, aki lelőtt egy fegyvertelen 18 éves fekete tizenévest Missouriban – adta hírül a Rawstory.com egy jogvédő blog alapján.

Díjra gyűjtünk annak a rendőrtisztnek, aki lelőtte azt a banditát. Ő egy hős! Több olyan fehér rendőr kéne, akik ellenzik a cionisták által kontrollált kormányt, és helyükre teszik a zsidók által irányított fekete gonosztevőket.

– írta e-mailben az egyik csoport, hozzátéve, hogy a legtöbb rendőr gyáva, hiszen tétlenül tűrik, hogy „a különböző rasszok közötti bűncselekmények 90 százalékát feketék követik el fehérek ellen”.

50 ezren látták élőben a fenyegetést

A Hate Watch megpróbált kapcsolatba lépni a Klán-tagokkal, egyelőre nem válaszoltak a kérdéseikre.

Ha van valami az ostromállapotban feszülő Fergusonban, amire nincs szükség a gumilövedékek, rendőrkutyák és könnygáz mellé, az a Ku-Klux-Klan.

– írják. Közben a rendőrök sem fogalmaznak mindig udvariasan:

Kapcsolja le a lámpát vagy lelövöm.

– fenyegetett egy rendőr egy operatőrt, észre sem véve, hogy élő adásban van. A videót itt lehet megnézni, az esetet majdnem 50 ezren látták élőben. 

Kijárási tilalmat rendeltek el

Könnygázt és gumilövedékeket vetett be a rohamrendőrség helyi idő szerint vasárnap éjszaka a tüntetők ellen a Missouri állambeli Fergusonban, ahol egy héttel ezelőtt zavargások robbantak ki amiatt, hogy egy fehér rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete fiút, Michael Brownt – írja az MTI.

Egy helyi rendőrparancsnok szerint a rendőrök azután alkalmaztak ilyen eszközöket a több száz fős tiltakozó tömeg ellen, hogy gyújtópalackokkal kezdték dobálni őket néhány órával az éjfélkor kezdődő kijárási tilalom kezdete előtt. Missouri állam kormányzója még szombaton rendkívüli állapotot hirdetett és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be, hogy megfékezze a zavargásokat.

Vasárnap éjféltől hajnali öt óráig újra kijárási tilalmat rendeltek el, de már valamivel ennek életbe lépése előtt elszabadultak az indulatok az utcán. A Huffington Post szerint az összecsapásokban egy nyolcéves kisfiú is megsérült.+

Hatszor lőtt bele a rendőr

Egy a Brown család által felkért halottkém, Michael M. Baden szerint a fegyvertelen fekete fiút legalább hat lövés érte, ezek közül kettő a fején találta el – írja a New York Times. A korábban New York város hivatalos halottkémeként dolgozó szakértő szerint a fiút nem túl közelről lőhették le, mivel a testén nem maradtak lőpornyomok, ugyanakkor Baden nem fért hozzá Brown ruháihoz, amelyekből ennek ellenkezője is kiderülhet. Michael Brownt az összes lövés szemből érte, négy golyó a jobb karján találta el. Valószínűleg az utolsó golyó ölhette meg, amely a koponyájának felső részét érte – vélekedett a szakértő.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter vasárnap bejelentette, hogy a helyi hatóságok és a Brown család által felkért halottkém mellett a minisztérium is külön vizsgálatot végez majd el.

A szövetségi igazságügyi minisztérium már korábban elrendelte az eset alaposabb kivizsgálását abból a szempontból, hogy a rendőr intézkedése jogszerű volt-e. Szombaton a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) negyven ügynöke járta végig a környék házait, hogy tanúvallomásokat gyűjtsön.

Odarendelték a Nemzeti Gárdát

Jay Nixon, Missouri állam kormányzója hétfőn bejelentette:

A fergusoni emberéletek és vagyon elleni szándékos, szervezett és egyre intenzívebb támadások fényében arra utasítom a Missouri Nemzeti Gárda rendkívül felkészült férfi és nő tagjait, hogy segédkezzenek a béke és a rend helyreállításában.

A kormányzó közleményében „mélyen elítélte” azokat, akik rendőrökre lőttek, Molotov-koktélokat dobáltak, üzleteket fosztottak ki és utakat helyeztek blokád alá.

Kaliforniában, a Los Angeles-i rendőr-főparancsnokság épülete előtt mintegy ötszázan tüntettek vasárnap egy hasonló eset miatt. Az MTI szerint múlt hétfőn az ottani rendőrség intézkedés közben lelőtt egy 25 éves afroamerikai férfit, Ezell Fordot. A hatósági tájékoztatás szerint Ford dulakodott a rendőrökkel, és meg akarta ragadni egyikük pisztolyát, amikor az elsült.

Családtagjai szerint viszont Ford együttműködött a rendőrséggel, felszólításra lefeküdt a földre, ennek ellenére háromszor hátba lőtték. Rokonai emellett azt állítják, hogy a fiatal férfi egy mentális betegségben szenvedett, és ezért „lassabb volt, mint az átlagos emberek”.

Fordot korábban marihuána birtoklásért és illegális fegyvertartásért is elítélték, de az nem világos, hogy az incidens során mit vétett. Szemtanúk szerint a könyékbeliek kiabálni kezdtek a rendőröknek, hogy a férfi „mentális betegséggel küzd". A férfi szülei szerint Fordot először depresszióval diagnosztizálták, majd skizofréniával és bipoláris zavarral. Egy unokatestvére szerint a körzetben minden rendőr tudhatta, hogy a férfinak mentális problémái vannak – írta a Washington Post.

Rovatok