Index Vakbarát Hírportál

Négytonnás Lenin-fej garázdálkodik egy berlini erdőben

2014. augusztus 18., hétfő 14:09

Berlinben jövő tavasszal egy monstre kiállítást szerveznek, amelyen 100 süllyesztőbe került történelmi emlékművet szeretnének bemutatni, a nácizmustól a szovjet éráig bezárólag. Egyelőre nincs meg viszont az a darab, ami a kiállítás ékköve lehetne:

nem taláják az egykori Lenin tér húszméteres Lenin-szobrának fejét, ami mellesleg 3,86 tonnát nyom.
 

A szobor fejét a német újraegyesítés után, 1991-ben választották el a testétől, majd az egész szobrot felaprították 129 darabba, és a város délkeleti határain található köpenicki erdő homokos talajába temették (a 2003-as Good Bye, Lenin! című német film egyik kulcsjelenete is egy Lenin-szobor elszállításáról szól). A probléma az, hogy a pontos helyet nem jegyezték fel, ráadásul ez a terület gyakori céltáblája volt a vandálok fosztogatásainak – írja a Quartz.

A fej megtalálása technikailag bonyolult, drága és időigényes lenne, ezért a német főváros úgy döntött, nem fog bele ilyesmibe. Ez azonban kicsit szerencsétlenül hangzik egy olyan kiállítás esetében, amire öt éve készülnek, és ami összesen körülbelül 14 millió euróba fog kerülni. A kiállítás kurátora, Andrea Theissen a Berliner Zeitungnak azt mondta:

Nagyon csalódott vagyok, hogy csak most értesülünk erről a döntésről, és hogy ezt a kulcsfontosságú műtárgyat nem tudjuk kiállítani.

Rovatok