Index Vakbarát Hírportál

Amerikát fenyegeti az Iszlám Állam

2014. augusztus 19., kedd 01:20

Az Iszlám Állam azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy mindenütt támadni fogja állampolgárait, ha iraki légicsapásaival embereit veszi célba. A szélsőséges szervezet angol nyelvű videoüzenetében azzal fenyegette meg az amerikaiakat, hogy "kiontja a vérüket".

A szervezet bemutatott egy fényképét, amelyen egy amerikai állampolgár látható, akit az iraki megszállás idején fejeztek le. A képeken orvlövészek által meggyilkolt áldozatok is láthatók. A hírügynökségi jelentésből nem derül ki, hogy hol jelent meg a videoüzenet.

A felvétel megjelenésével nagyjából egy időben tartott sajtótájékoztatót Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, és nemzetbiztonsági érdeknek nevezte a "vad csoport" feltartóztatását. Az elnök szerint Amerika hosszú távú stratégia alapján folytatja harcát a dzsihádista szervezet ellen, és folytatni fogja korlátozott katonai fellépését iraki érdekeltségeinek védelmében.

Obama ugyanakkor sürgette, hogy Haider al-Abádi kijelölt iraki miniszterelnök folytatassa erőfeszítéseit egy "befogadó" (minden népcsoportot képviselő) kormány megalakítása érdekében. Felszólította az iraki politikusokat, hogy semmiképp se térjenek vissza ahhoz a megosztottsághoz, amely az Iszlám Állam betörése előtt jellemezte a közel-keleti ország politikáját.

Mint mondta, Washington nemzetközi koalíció létrehozásán dolgozik az észak-iraki humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében. Az IÁ előli menekülésre kényszerülő emberek vízzel és segéllyel való ellátásáról az Egyesült Államok az iraki kormány mellett Nagy-Britanniával, Kanadával, Franciaországgal, Olaszországgal és Ausztráliával folytat egyeztetést.

Rovatok