Index Vakbarát Hírportál

Japán fotóst fogott az ISIS, kémnek tartják

2014. augusztus 19., kedd 06:18

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita fegyveres csoport bejelentette, hogy elfogott egy japán állampolgárt, aki - a szervezet szerint - kémkedett Szíria északi részén. A Kyodo hírügynökség közölte kedden, hogy az IÁ interneten közzétett üzenetében tájékoztatott arról, elfogta a Jukava Haruna nevű japán "kémet". 

A Youtube-on a minap jelent meg több felvétel arról, ahogyan a szélsőségesek kihallgatnak egy földön fekvő férfit, aki Jukava Harunakénet mutatkozik be, és azt mondja, hogy fotóriporterként, illetve orvosként érkezett Japánból Szíriába. Amikor arról kérdezik, hogy miért van nála fegyver, azt mondja magáról, hogy ő nem katona. 

Japán orvost fogott el az ISIS Szíriában

A japán kormány szerint a 42 éves Jukava július végén érkezett Szíriába, és lépett kapcsolatba az Iszlám Front nevű ellenzéki csoporttal, amely harcol az IÁ ellen. A férfit feltehetően Aleppó környékén tartják fogva. Japán ammáni nagykövetsége gyűjti az információkat róla, és megpróbálja kiszabadítani. Csakhogy időközben a férfit meggyilkolták, legalábbis a Vice erről számolt be

Bár Haruna azt állította kihallgatóinak, hogy újságíró-orvos, egy videófelvétel azt bizonyítja, hogy valójában zsoldosként dolgozott Szíriában.

Közben biztonsági megfontolásokból megtiltotta a szíriai légtér használatát az amerikai repülőgépek számára az amerikai szövetségi légügyi hivatal (FAA). 

A FAA hétfői közleménye szerint a Szíriában zajló fegyveres konfliktus komoly veszélyt jelent a polgári légi közlekedésre. A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki fegyveres csoportok többféle légvédelmi fegyvert is birtokolnak, több szíriai katonai repülőgépet lelőttek. Ugyanakkor óva intették a légitársaságokat attól, hogy szolgáltatásokat nyújtsanak a damaszkuszi rezsimnek.

Rovatok