Index Vakbarát Hírportál

Már egymást robbantgatják az arab terroristák

2014. augusztus 19., kedd 17:56

A libanoni Hezbollah harcosai megölték szíriai területen az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista szervezet egy vezető tagját, aki egyúttal robbantási csúcsszakértő is volt - közölték kedden a szíriai polgárháborút figyelemmel kísérő aktivisták.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet beszámolója szerint az Abu Abdullah al-Iraki néven ismert iszlamista robbantási szakértővel - aki egyebek közt autókba telepített pokolgépeket - autójába telepített pokolgép végzett a libanoni határ mentén lévő szíriai Kalamoun régióban. Az Iszlám Állam további három fegyverese halt meg a robbantást követően Hezbollah harcosaival vívott tűzpárbajban, jelentette az MTI.

A Hezbollahhoz kötődő al-Manar tévécsatorna szintén hírt adott al-Iraki haláláról, de beszámolója szerint a szíriai hadsereg egy különleges akcióban végzett vele. Az al-Manar úgy tudja, al-Irakinak az Iszlám Állam szervezetében gépkocsik "pokolgépesítése" mellett feladata volt felkészíteni azokat az öngyilkos merénylőket, akiket azután Libanonba küldött terrorcselekmények végrehajtására.

A síita Hezbollah, amely régóta szoros szövetségese a szíriai rezsimnek, a szíriai polgárháborús konfliktusban Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők oldalán harcol az Aszad hatalmát megdönteni akaró, döntően szunnita lázadókkal szemben.

Rovatok