Index Vakbarát Hírportál

Még jobban akarják ütni a Hamászt

2014. augusztus 20., szerda 21:51

Izrael folytatja gázai övezeti hadműveletét a Hamász ellen, és annak minden támadására még nagyobb eréllyel fog válaszolni - mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán.

"Az Erős Szikla hadművelet nem ér véget, amíg nem kapuk biztosítékot az izraeliek biztonságára" - mondta a miniszterlnökjúlius 8-án megkezdett hadműveletről. "Ha a Hamász lő (bennünket), még nagyobb erővel fogunk válaszolni, és ha ebből nem értenek ma, megértik majd holnap, és ha holnap sem, akkor majd holnapután" - mondta az MTI szerint.

Szétbombázzák, visszarakétáznak

Az ideiglenes tűzszünet kedd esti összeomlása után újult erővel lángoltak fel az összecsapások. Az izraeli légierő azóta több mint 80 csapást mért a Földközi-tenger partján húzódó keskeny palesztin enklávéra, és kísérletet tett a Hamász fegyveres szárnyát vezető Mohamed ed-Deif megölésére. A palesztin szélsőségesek pedig több mint száz rakétát lőttek ki Izraelre, a tel-avivi Ben Gurion repülőteret is célba véve. A Hamász az este Tel-Avivba közlekedő járataik szüneteltetését tanácsolta a nemzetközi légitársaságoknak.

A kormányfő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azokra az értesüléseket, amelyek szerint az ideiglenes tűzszünet összeomlása után, kedd este végrehajtott izraeli légicsapások célpontja a Hamász fegyveres szárnyát, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádokat vezető Mohamed ed-Deif megölése lett volna.

A Hamász szerdán közölte, hogy Deif nem sérült meg az ellen irányuló légi csapásban, felesége és lánya viszont meghalt.

A kérdés elől kitérve, Netanjahu azt mondta, "a terrorszervezetek vezetői legitim célpontok. Egyikük sem érezheti magát biztonságban" - tette hozzá, azzal vádolva a Hamász vezetőit, hogy "barbár módon", brutálisan bánnak a civilekkel, éppen úgy, mint az Iszlám Állam szélsőségesei Irakban.

Azt is elmondta, hogy Izrael nem adja fel a hosszú távú gázai rendezésre irányuló erőfeszítéseket, csak előbb megsemmisítő vereséget akar mérni a palesztin enklávéban hatalmon lévő Hamászra. Úgy látja, hogy a biztonsági helyzet stabilizálása után "új diplomáciai horizont" nyílhat Izrael előtt a térségben.

Móse Jaalon védelmi miniszter előzőleg szintén lehetségesnek nevezte a Gázai övezetben zajló izraeli katonai beavatkozás kiszélesítését.

Rovatok