Index Vakbarát Hírportál

Obama harcra buzdít az Iszlám Állam ellen

2014. augusztus 20., szerda 19:12

Barack Obama szerdán először szólalt meg az Iszlám Állam (IS) szélsőséges szunnita szervezet kedd este, több videómegosztóra is felrakott videójával kapcsolatban, amin James Foley, két éve eltűnt amerikai újságíró lefejezését mutatják meg. Obama elmondta, hogy Amerika éberen és folyamatosan fog őrködni az igazságosság felett, illetve, hogy beszélt az újságíró családjával, ami nagyon megrázó volt.

Obama az Iszlám Államról beszélve elmondta, hogy azok ártatlan civileket, gyermekeket ölnek, nőket erőszakolnak és kínoznak meg. Az IS-nek nincs ideológiája, végtelen rabszolgaságot ígérnek, és a XXI. században nincs helye ilyen csoportnak. Amerika pedig továbbra is mindent megtesz, amit meg kell tennie az amerikaiak védelmében és azok felelősségre vonása érdekében, akik ártottak nekik.

Az Iszlám Állam rák, amit meg kell állítani

Közel-keleti vezetőknek üzente, hogy az Iszlám Állam egy rák, aminek terjedését meg kell állítani, az iraki és szíriai embereknek pedig azt üzente, hogy ki kell maguk közül vetniük az ilyen embereket. Obama szerint nincs olyan Isten, amely igazolhatná az Iszlám Állam által elkövetett gyilkosságot, mint ahogy a Szíriában és Irakban tömegesen elkövetett egyéb atrocitásokat sem, amelyek áldozatai - keresztények és más vallási kisebbségek képviselői mellett - elsősorban muszlimok.

Amerika fel fog lépni az IS ellen. Az ilyen csoportok mindig veszítenek, mert a világot olyan emberek építik, mint James Foley.

− mondta az amerikai elnök, aki a videó végén szereplő másik férfiről nem tett említést, pedig a Washington Post szernit vélhetően a korábban Szíriában eltűnt amerikai újságíró, Steven Joel Sotlof az, akinek élete a videó szerint Obama kezében van.

Néhány órával korábban Caitlin Hayden, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője közölte, hogy az amerikai újságíró lefejezéséről közzétett videofelvétel hiteles.

Eközben a brit hírszerzés azt próbálja kideríteni, ki lehetett az a maszkos dzsihadista, aki a felvétel szerint kivégezte az amerikai újságírót. A maszkos férfi angol akcentussal beszél. Philip Hammond, brit külügyminiszter is kijelentette, hogy a férfi akcentusa angol, illetve elmondta, hogy több angol férfi is csatlakozott az Irakban - és Szíriában - harcoló szélsőséges iszlamista csoportokhoz.

Mi az az IS?

A Levantei Iszlám Állam (ISIS) radikális szunnita szervezet körülbelül 5000 harcosa az iraki hadsereg 19 ezer katonáját kényszerített menekülésre az elmúlt hetekben. A szervezet, amelyről még nem tudni, mivé fog fejlődni, részben az al-Kaidából nőtt ki, de radikalizmusban és kegyetlenségben túltesz a szellemi elődjén, amelyet a fiatal iszlamista harcosok már idejétmúltnak és kiégettnek éreznek. Itt az új al-Kaida?

Az Üzenet Amerikának című négyperces videóban egy magát Foley-nak nevező fehér férfi köszön el rémisztően higgadtan a családjától mielőtt egy fekete csuklyás férfi egy késsel egyszerűen levágja a fejét.Ha valaki akarja egy Google-kereséssel megtalálhatja jelenleg is a videót, de mi biztos, hogy nem linkeljük be még figyelmeztetéssel és saját felelősségre sem.

A felvételen egy fennsíkon térdelő, narancssárga rabruhában lévő férfi azt mondja, hogy ő James Foley amerikai haditudósító, és hogy az igazi gyilkosai azok az amerikaiak, akik légitámadást intézték az IS állásai ellen Irakban. A férfi ezután elköszön a családjától, többek közt arra kéri testvérét, Johnt, aki az amerikai légierőnél szolgál, hogy gondolja meg, hogy bombázza-e Irakot, hiszen az IS elleni csapás miatt kell átélnie ezt a tragédiát most. A férfi ezután higgadtan azt mondja, hogy bárcsak több ideje lenne, és szabad lehetne, hogy újra lássa a családját. De, mondja, ez a lehetőség elmúlt, és bárcsak ne amerikai lenne.

A vélhetően begyakoroltatott búcsúbeszéd után a Foley mellett álló fekete csuklyás férfi pár percig egy késsel hadonászva fenyegeti Amerikát, majd a férfi nyakához szorítja a kést.

A felvételen a lefejezést nem lehet látni, de megmutatják Foley holttestét, a fejét, amit a hátára helyeztek gyilkosai.

A felvételen a gyilkosság után feltűnik egy másik férfi, aki a Washington Post szernit valószínűleg a korábban Szíriában eltűnt amerikai újságíró, Steven Joel Sotlof. Az Iszlám Állam videója szerint az újságíró élete Obama kezében van.

Rovatok