Index Vakbarát Hírportál

Két nő versenyez a legmacsóbb ország vezetéséért

2014. augusztus 21., csütörtök 12:06

Egy radikális környezetvédő veszi át a repülőbalesetben meghalt brazil szocialista elnökjelölt, Eduardo Campos helyét –írja a BBC. Marina Silva nemzetközileg is elismert zöld aktivista, és korábban Campos egyik jobbkezeként a környezetvédelmi miniszteri poszt várományosa volt. Ezt a pozíciót egyébként Dilma Rouseff jelenlegi elnök patrónusa, Lula elnök alatt egyszer már betöltötte.

A Brazil Szocialista Párt (PSB) a jelölésről egyhangúlag döntött, csakúgy, mint Silva alelökjelöltjéről Beto Albuquerque-ről – jelentette be Roberto Amaral. A PSB-t valószínűleg meggyőzték Silva politikai mozgósító ereje, ugyanis 2010-ben szinte a semmiből szerzett 19 millió szavazatot a Zöld Párt jelöltjeként. Az aktuális felmérések alapján most is az 56 éves Silvának van a legnagyobb esélye arra, hogy az október 5-i elnökválasztáson megszorongassa Dilmát - akiről komolyan nem tudjuk elképzelni, hogy az 1-7-tel végződött vébé után hogyan lehet még esélye Brazíliában bármire is.

A váratlanul kiéleződött helyzetben leginkább Silva háttere és személyes helyzete játszhat szerepet. A politikus ugyanis szegény sorból származik, ráadásul fekete felmenőkkel rendelkezik, csak 16 évesen tanult meg írni-olvasni. Ráadásul ellenzékiként radikális baloldali nézeteket vall, melyek korábban elnökséghez segítették Lulát, sőt, még a szintén radikális munkásmozgalmi háttérrel rendelkező Dilma elnökségének is megadták a kezdő lendületet. Silva szinte biztosan elkönyvelheti magának azon városi fiatalok szavazatait is, akik tavaly óta újra és újra utcára vonulnak a korrupció és a munkanélküliség miatt. Ugyanilyen biztosra vehető azonban, hogy a környezetvédő szembe fog kerülni a szocialisták vidéki erős embereinek számító nagybirtokosaival.

Bár a női-férfi politikusok megkülönböztetésének néha túl nagy szerepet szokás tulajdonítani, azért halkan megjegyeznénk, hogy a világ egyik legmacsóbb országában két nő versenyzik a legmagasabb közjogi pozícióért – Brazíliában az elnök nem csak aláírásra és plecsniragasztásra való! –, sőt, egész Latin-Amerikában végbement a nők szerepét tekintve egy olyan progresszív elmozdulás, ami a zsírosnyakkendős politikusok Magyarországán csak nem akar beindulni.

Rovatok