Index Vakbarát Hírportál

Puccsista tábornok lett Thaiföld kormányfője

2014. augusztus 21., csütörtök 09:00

A főként a hadsereg tagjaiból álló ideiglenes törvényhozás csütörtökön megválasztotta a thaiföldi puccsot végrehajtó katonai junta vezetőjét, Prajuth Csan-ocsa tábornokot miniszterelnöknek. Ő volt az egyedüli jelölt volt a tisztségre, és a szavazást élőben közvetítette az állami televízió, írja az MTI. A 60 éves Prajuth kinevezését még jóvá kell hagynia az uralkodónak, IX. Rámának (Bhumibol Aduljadedzsnek).

Prajuth megválasztása nem volt váratlan fordulat, hiszen már egy nappal a május 22-ei hatalomátvétel után bejelentette, hogy amíg nincs más miniszterelnök, a nemzeti béke és rend megőrzése tanácsának elnökeként átveszi a kormányzati felelősséget.

Az államcsínyt követően őrizetbe vették az addigi miniszterelnököt, Thakszin Sinavatrát, kormányának több tagját és a kormányellenes tüntetők vezetőit is. A katonai hatalomátvétel előtt Thaiföldön fél éven át kormányellenes tüntetések zajlottak.

A magyar Külügyminisztérium továbbra is azt javasolja az országba látogató turistáknak, hogy legyenek óvatosak, és regisztrálják magukat konzuli védelemre. Mint a Konzuli Szolgálat oldalán olvasható, ajánlatos tartózkodni a katonai hatalomátvételt nyilvánosan negatívan minősítő megnyilatkozásoktól, mert azok külföldiek esetében is büntetőeljárást vonnak maguk után.

Rovatok